Svetovni pokal v alpskem smučanju za ženske se bo nadaljeval v obeh tehničnih disciplinah, kjer so najboljše tekmovalke na uvodnih preizkušnjah sezone že položile karte. Alpske smučarke se bodo merile v Killingtonu, kjer bo jutri veleslalom (prva proga ob 15.45, druga ob 19. uri), v nedeljo pa še slalom (prva proga bo ob 16., druga ob 19. uri).

Vse se vrti okrog Shiffrinove

Najbolje je v sezono vstopila Mikaela Shiffrin, ki je v Söldnu zasedla tretje mesto, v Leviju pa je dosegla 44. zmago svetovnega pokala. Američanka bo ta konec tedna nastopila na svojem najljubšem terenu, kjer je predlani prvič potekal svetovni pokal. Odtlej je na slalomih neporažena, saj je dobila obe preizkušnji. Posebno pri srcu ji je bila predlanska, ki jo je dosegla ob navijanju 95-letne babice Pauline Condron, ki je prišla na tekmo iz Massachusettsa. »Še nikoli v življenju nisem bila ponosnejša, kot ko sem zmagala vpričo babice,« je po zmagi v Vermontu dejala Mikaela Shiffrin.

Odtlej se je veliko spremenilo, Shiffrinova pa je osvojila številne lovorike in dva velika kristalna globusa za skupno zmagovalko svetovnega pokala, tako da je imela številne razloge za ponos. Američani preizkušnjama v Killingtonu namenjajo precej pozornosti, vse pa se vrti okrog ta čas najboljše alpske smučarke na svetu. Poudarjajo, da se bo Mikaela Shiffrin v primeru dveh zmag svetovnega pokala na četrtem mestu večne lestvice s 46 prvimi mesti izenačila z Renate Götschl. V tem primeru bi bile pred njo le Lindsey Vonn (82 zmag), Annemarie Moser-Pröll (62) in Vreni Schneider (55). Dodajajo, da je imela Lindsey Vonn pri 23 letih 13 zmag svetovnega pokala.

Kaj lahko storita slovenski Ani?

V slovenski reprezentanci imajo pred nadaljevanjem sezone v tehničnih disciplinah razlog za optimizem in preplah. Zadovoljstvo povzroča Meta Hrovat, ki se je izkazala na obeh uvodnih preizkušnjah, ki sta bili zaradi slabega vremena sicer skrajšani. Dokazala je, da se je spoprijateljila z novo opremo, saj je Stöckli zamenjala s Salomonom. V Söldnu je namreč prikazala zelo pogumno smučanje v težkih razmerah, zato se je razveselila 18. mesta v veleslalomu. V Leviju je 20-letna Kranjskogorčanka prikazala doslej največji slalomski napredek ter s startno številko 33 dosegla celo sedmi čas prve proge. Na drugi je plačala davek novega položaja in nazadovala na 12. mesto. Dosegla je najboljšo slovensko in svojo slalomsko uvrstitev v svetovnem pokalu. Meta Hrovat sicer doslej v Killingtonu ni blestela, saj se lani na slalomu ni uvrstila na drugo progo, na veleslalomu pa je zasedla 27. mesto. Toda lani je na veleslalomu nosila startno številko 38, letos pa bo na vzhodu ZDA prvokategornica.

Razlog za skrb pa povzročata slovenski Ani. Drevova je sicer v Söldnu prebila tekmovalni led, a bila kot prvokategornica daleč od uvrstitve na drugo progo. »Vem, kaj delam in kakšna je pot, da se priključim vrhu. Upam, da bo to čim prej,« napoveduje Ana Drev. Ana Bucik je razočarala minuli konec tedna v Leviju, kjer se ni uvrstila na drugo progo. Tudi Primorka je pred začetkom sezone zamenjala opremo, njeno smučanje na Finskem pa ni kazalo optimizma. Vidnejši uspehi v ZDA bi dali Bucikovi in Drevovi zagon pred nadaljevanjem sezone, nov rezultatski neuspeh bi poglobil krizo. In vnesel paniko v slovensko reprezentanco. Zanimiva preizkušnja čaka tudi Marušo Ferk, ki bo pokazala, ali so njen doseg mesta okrog dvajsetega ali se je sposobna uvrstiti med deseterico. Nazadnje se je namreč približala najboljši slalomski deseterici pred skoraj tremi leti, ko je bila dvanajsta v Crans Montani.