Letošnji november je za trenerje v hokejski NHL vse prej kot prijazen. Brez službe so v tem mesecu namreč ostali John Stevens (Los Angeles), Joel Quenneville (Chicago), Mike Yeo (St. Louis) in po šestem porazu na zadnjih sedmih tekmah še strateg Edmontona Todd McLellan.

Odločitve klubov, da zaradi neuspehov odslovijo hokejske stratege, je presenetila severnoameriško hokejsko srenjo, saj so bile v zadnjem obdobju zamenjave trenerjev v ligi prej izjema kot pravilo. Dovolj zgovoren je že podatek, da lani prav nihče od 31 trenerjev v NHL med rednim delom ni izgubil službe, leto prej pa se je za zamenjavo na klopi v celotni sezoni odločilo le pet franšiz, kar je bilo celo največ po sezoni 2011/2012. »Seveda smo razočarani. Todda McLellana smo imeli vsi radi, a smo žal ekipa, ki trenutno ne igra po pričakovanjih. Naš zdajšnji položaj ni nikomur všeč, zato je bila sprememba nujna,« je odslovitev McLellana komentiral kapetan Edmontona Connor McDavid.

Kljub temu se tako 52-letniku kot preostali odpuščeni trojici za prihodnost v ligi bržkone ni treba bati. Ne zgolj zaradi tega, ker so v preteklosti že dosegali uspehe s preostalimi moštvi v NHL, temveč tudi zato, ker klubi v ligi pri imenovanju novih trenerjev običajno neradi posegajo po nepreverjenih kadrih. Tako je McLellana pri Edmontonu zamenjal nekdanji trener Dallasa Ken Hitchcock, Stevensa nekdanji trener Vancouvra Willie Desjardins, Yea pa nekdanji trener Philadelphie Craig Berube.

Pri 154 trenerskih zamenjavah, do katerih je v NHL prišlo od leta 2005, je vnovično priložnost v enem od klubov dobilo kar okrog 50 odstotkov odpuščenih trenerjev. Najmočnejša hokejska liga na svetu je v primerjavi s preostalimi profesionalnimi ligami v Združenih državah Amerike v tem pogledu precej specifična. Tako je v košarkarski ligi NBA od leta 2005 novo priložnost za vodenje katerega od 30 klubov dobilo 31 odstotkov odpuščenih trenerjev, v ligi ameriškega nogometa NFL se je ta številka ustavila pri 19 odstotkih, v baseball ligi MLB pa pri osemnajstih.

Vsaj kar zadeva Los Angeles, trenerska zamenjava Johna Stevensa za Willieja Desjardinsa še ni obrodila sadov. Kalifornijsko moštvo še naprej ne najde izhoda iz krize in v zahodni konferenci ostaja prikovano na dno. Po 21 odigranih tekmah ima kar 13 porazov, zadnjega – že četrtega zaporednega na domačem ledu – pa jim je prizadejal Colorado, ki je bil boljši s kar 7:3. Statistika slovenskega zvezdnika kraljev Anžeta Kopitarja je še drugič zapovrstjo ostala prazna, saj Hrušičan ni sodeloval pri nobenem od treh zadetkov svoje ekipe. Los Angeles bo sicer naslednjo tekmo odigral jutri, ko bo gostil Vancouver.