Kot sporočilo Renaulta povzema francoska tiskovna agencija AFP, bo Ghosn kljub aretaciji obdržal svojo funkcijo. So pa člani upravnega odbora Ghosnova pooblastila začasno zaupali izvršnemu poslovnemu direktorju Bolloreju, ki naj bi zagotavljal nemoteno poslovanje. Prvega moža koncerna Renault, ki sodeluje z japonskima proizvajalcema Nissanom in Mitsubishijem, so na Japonskem aretirali v ponedeljek. Pristojni organi so preiskavo pred več meseci sprožili v Nissanu, kjer so Ghosna in zastopnika koncerna Grega Kellyja sumili, da sklepata sumljive oz. nedovoljene posle.

Prirejala naj bi podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjev in zakrivala zneske svojih prejemkov, Ghosn naj bi uporabljal sredstva družbe v zasebne namene, pri tem pa naj bi sodeloval tudi Kelly. Nepravilnosti naj bi trajale več let. V Renaultu so dejali, da preiskave ne morejo komentirati, so pa pozvali Nissan, naj z njimi deli vse informacije, ki jih je podjetje zbralo v sklopu notranje preiskave.

Francoske in japonske oblasti se medtem trudijo zagotoviti investitorjem, da je usoda zavezništva med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem stabilna. Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire in njegov japonski kolega Hiroshige Seko sta že izrekla močno podporo enemu od največjih simbolov francosko-japonskega industrijskega sodelovanja. Ghosn velja za enega najmočnejših vodilnih kadrov v avtomobilski industriji in arhitekta omenjene povezave med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem. V Nissanu so po poročanju AFP sicer že nakazali, da bodo Ghosna umaknili z mesta predsednika.

Lokalni tokijski mediji danes še poročajo, da je tokijski tožilec od tamkajšnjega sodišča dobil dovoljenje za podaljšanje pridržanja Ghosnu za deset dni. Tožilstvo je imelo namreč po njegovi aretaciji na voljo 48 ur, da vloži obtožnico, ga izpusti na prostost ali zahteva podaljšanje pridržanja za nadaljnje zaslišanje. Na sodišču in tožilstvu navedb za AFP niso želeli komentirati.