Preiskovalni sodnik zagrebškega sodišča je danes za 15. uro sklical obravnavno, na kateri naj bi potrdili, da je Todorić plačal varščino in se bo lahko branil s prostosti. Todoriću bodo določili tudi varnostne ukrepe, da ne sme zapustiti Zagreba in da mora na sodišču pustiti svoj potni list.

Zunajobravnavni svet zagrebškega sodišča je prejšnji teden odločil, da se Todorić lahko brani s prostosti ob plačilu 7,5 milijona kun varščine v gotovini. Pripor je zahtevalo tožilstvo zaradi nevarnosti pobega; Todorić je namreč lani, ko je že bilo jasno, da bodo proti njemu sprožili preiskavo, odšel v London.

Todorićeva obramba je prejšnji teden zatrdila, da Todorić nima gotovine, da bi plačal varščino, a so dodali, da pa ima prijatelje.

Agrokor pripeljal na rob propada

Hrvaško tožilstvo Todorića, njegova sinova ter 12 nekdanjih članov uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly sumi, da so iz blagajne Agrokorja na zasebne račune nakazali milijonske zneske. Preiskovalci tožilstva menijo, da je šlo za korupcijo, goljufije in ponarejanja dokumentov, ki naj bi koncern pripeljali na rob propada.

Proti Todoriću poteka preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je investicijski sklad Nexus Private Equity dal Agrokorju prek podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun (15,9 milijona evrov), a to ni bil predmet tega zaslišanja.

Dolga leta najbogatejšega Hrvata Todorića so prijeli v začetku novembra lani v Londonu. Po plačani varščini v višini 100.000 funtov se je do izročitve branil s prostosti. V začetku novembra letos pa je Velika Britanija na podlagi evropskega pripornega naloga Todorića izročila Hrvaški.