Po številnih sodnih kolobocijah, ki so se vlekle od aprila, ko je nekdanji predsednik uprave in lastnik Agrokorja Ivica Todorić prvič stopil pred sodišče v Londonu, je višji sodnik Duncan Ouseley odločil: Hrvaški bo izročen v desetih dneh. V primeru izrednih okoliščin se rok lahko podaljša, je poročala hrvaška televizija N1.

Hrvaški preiskovalci so na vrata razkošnega Kulmerjevega dvorca potrkali pred dobrim letom dni, a se z Ivico in njegovima sinovoma, ki so ju sicer kasneje zaslišali, niso srečali. Tistega dne so policisti v spektakularni akciji aretirali ducat Todorićevih tesnih sodelavcev, menedžerjev Agrokorja. Po zaslišanju so bili izpuščeni na prostost.

Nekaj tednov so se vlekla ugibanja, kam se je zatekel Ivica Todorić. Potem ko je bil izdan evropski priporni nalog, Todorić pa je bil uvrščen tudi na Europolov seznam najbolj iskanih ubežnikov, so ga hrvaški preiskovalci izsledili v Londonu. V začetku novembra je odkorakal na eno od londonskih policijskih uprav, kjer so ga aretirali, nato pa proti plačilu varščine v višini 100.000 funtov (slabih 90.000 evrov) izpustili na prostost. Odvzeli so mu potni list, nositi pa je moral tudi elektronsko zapestnico.

»Politično in finančno motivirani napadi«

Mesec dni prej je takratni izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak povedal, da ga je najbolj presenetilo, kako zlahka so v hrvaškem koncernu prikrivali podatke. »Mislil sem, da sem videl že vse, saj sem bil v preteklosti svetovalec v številnih hrvaških družbah,« je poudaril. Dobičke je menedžment Agrokorja izboljševal tako, da ni prikazoval operativnih in finančnih stroškov v bilancah. Od leta 2010 do 2015 je bilo tovrstnih nepravilnosti za 307 milijonov evrov, od tega je šla polovica za zasebno potrošnjo.

Po včerajšnji razsodbi je Todorić v sporočilu za javnost povedal, da ga politično in finančno motivirani napadi nanj ne bodo ustrašili: »Pripravljen sem se prepustiti preiskavi oblasti, saj nimam kaj skrivati. No, v interesu hrvaške politične elite je, da me utiša. Niti en dokaz ne obstaja, da sem kdaj vzel denar iz Agrokorja, podjetja, ki sem ga zgradil iz nič in ki mi veliko pomeni,« je med drugim povedal Todorić.