V ZDA in Kanadi znana televizijska osebnost Alex Trebek je v nedavnem poglobljenem intervjuju za Vulture presenetil z zanimivo izjavo. Predstavil je namreč trik, ki naj bi ga med (pre)dolgimi poslovnimi srečanji uporabljal kanadski predsednik vlade Justin Trudeau, da bi lahko zapustil prostor in pogovor. Kot je povedal Trebek, ima premier pri sebi vedno pozivnik, s katerim svoje osebje obvesti, kadar želi, da ga s poljubnim izgovorom »izvlečejo« iz pogovora.

Trebek pravi, da je trik dešifriral, ko se je s Trudeaujem osebno srečal pred dvema letoma. Kot pravi, sta se pogovarjala približno petinštirideset minut, ko je opazil, da se je premier popraskal pod srajco. Čez deset sekund je nekdo potrkal na vrata, v prostor je vstopil eden izmed njegovih asistentov in rekel: »Gospod premier, imate drug sestanek.«

Iz premierjeve pisarne so se na izrečeno že odzvali, in sicer so s preprostimi besedami sporočili, da je Trebekova domneva »napačna.«

Tudi papež in kraljica Elizabeta naj bi uporabljala »diskreten gumb«

Čeprav so iz premierjeve pisarne omenjen dogodek zanikali, se je vest o skritem »gumbu« oziroma pozivniku po spletu hitro razširila. Mnogi so spomnili, da - če je zgodba s pozivnikom zares resnična - Trudeau ni prva javna oseba v zgodovini, ki se je kdaj odločila za tovrstno pomoč pri zaključevanju neprijetnih ali predolgih pogovorov.

Že Papež Pij XI., ki je umrl leta 1939, naj bi imel pod svojo mizo v Apostolski palači poseben gumb, s katerim je opozoril zaposlenega v sosednji sobi, naj vstopi in na nek način odpravi gosta. Dogodek so uprizorili tudi v sceni priljubljene nadaljevanke The Young Pope, ki je bila predvajana na HBO.

Podobno, naj bi imela tudi kraljica Elizabeta II. v Buckinghamski palači »diskreten pozivnik«, obenem pa naj bi uporabljala sistem posebnih znakov, ki njenim zaposlenim nakažejo, kdaj želi zapustiti določen pogovor.

Navsezadnje pa umik iz neprijetnih pogovorov tudi nam omogočajo raznovrstne aplikacije.