Švicarji proslavljajo enega največjih uspehov svoje nogometne reprezentance v zgodovini. Igralci selektorja Vladimirja Petkovića so si namreč v ligi narodov priigrali prvo mesto v drugi skupini lige A in se po Portugalski in Angliji kot tretja reprezentanca uvrstili na zaključni turnir, ki ga bo 5. in 6. junija prihodnje leto gostila Portugalska. Alpska država je do odmevnega dosežka prišla v velikem slogu, saj je na kolena spravila najboljšo reprezentanco na lestvici Mednarodne nogometne zveze Belgijo. Ta je v Luzernu po manj kot 20 minutah igre in zadetkih Thorgana Hazarda vodila že z 2:0, a v nadaljevanju povsem popustila in vpisala visok poraz z 2:5.

Da je Švicarjem uspel izjemen podvig, pove že podatek, da so od zaostanka z 0:2 do zmage z dvema ali več goli razlike nazadnje prišli davnega leta 1938. Tedaj so na svetovnem prvenstvu v Franciji presenetili Nemce, od katerih so bili boljši s 4:2. »Rad bi čestital svojim igralcem. Niso se predali. Igrali so hrabro in srčno. Da smo se vrnili po zaostanku z 0:2, je velik psihološki dosežek. V drugem polčasu smo odigrali zelo inteligentno, prav tako pa nismo tvegali več, kot je bilo potrebno.« je svoje varovance pohvalil Vladimir Petković. Prvo ime obračuna je bil sicer domači napadalec Haris Seferović. Član Portugalske Benfice je v mrežo Belgijcev poslal kar tri žoge, kar je nazadnje uspelo nogometašu Sovjetske zveze Igorju Belanovu pred 32 leti.

V taboru poražencev, ki zaradi poškodb med drugim niso mogli računati na zvezdnika Kevina de Bruyneja in Romela Lukakuja, je bilo razočaranje veliko. »Pozabili smo se braniti, Švicarjem pa dopustili, da so se vrnili v igro. Tekmo smo z nestrpnostjo pričakovali, saj smo si močno želeli prvega mesta v skupini in nastopa na zaključnem turnirju. Seveda smo razočarani, a prepričan sem, da bomo zaradi tega v prihajajočih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo še toliko bolj motivirani,« pa je po grenkem porazu dejal selektor rdečih vragov Roberto Martinez.

Liga A, skupina 1: Nemčija – Nizozemska 2:2, končni vrstni red: 1. Nizozemska 7, 2. Francija 7, 3. Nemčija 2, liga B, skupina 1: Češka – Slovaška 1:0, končni vrstni red: 1. Ukrajina 9, 2. Češka 6, 3. Slovaška 3, liga B, skupina 4: Danska – Irska 0:0, končni vrstni red: 1. Danska 8, 2. Wales 6, 3. Irska 2, liga D, skupina 1: Andora – Latvija 0:0, Gruzija – Kazahstan 2:1, končni vrstni red: 1. Gruzija 16, 2. Kazahstan 6, 3. Latvija 4, 4. Andora 4, liga D, skupina 4: Makedonija – Gibraltar 4:0, Liechtenstein – Armenija 2:2, končni vrstni red: 1. Makedonija 15, 2. Armenija 10, 3. Gibraltar 6, 4. Liechenstein 4.