Slovenska nogometna reprezentanca je ligo narodov v tretjem razredu evropskega nogometa začela kot nosilka skupine, vendar na dosedanjih petih tekmah sploh ni dosegla zmage. Razglašena izbrana vrsta je že pred nocojšnjim sklepnim dejanjem na gostovanju v Sofiji proti Bolgariji neslavno izpadla med nogometne eksote, kot so Andora, Moldavija, San Marino, Gibraltar, Kosovo, Liechtenstein, Ferski otoki, Malta...

Številna razočaranja v letu 2018

Slovenska reprezentanca se v ligi narodov niti na eni tekmi ni znala obnašati kot favoritinja skupine. Kalvarija se je začela že marca, ko je vratar Jan Oblak na dan prijateljske tekme z Avstrijo v Celovcu sporočil, da ni pripravljen za nastop. Takratnemu selektorju Tomažu Kavčiču se je premiera izjalovila z visokim porazom, agonija s statusom Oblaka pa je ob vsakem naslednjem reprezentančnem zboru dobivala nove razsežnosti. Čeprav je za Atletico iz Madrida nastopil na skoraj vseh tekmah, se je ob klicu domovine vsakič nespretno izgovarjal na poškodbo rame. Hrbet mu je zaščitila celo nogometna zveza z Radenkom Mijatovićem na čelu, slovenska javnost pa neprepričljivim izgovorom Oblaka že dolgo ne verjame več. Nogometna zveza je napovedala, da se bo sloviti vratar vrnil v reprezentanco ob začetku kvalifikacij za evropsko prvenstvo spomladi prihodnje leto, a je veliko vprašanje, kakšen sprejem bo dočakal med soigralci v garderobi.

Nogometna Slovenija je v koledarskem letu 2018 doživljala serijska razočaranja, saj je na dosedanjih osmih tekmah zmagala le junija na prijateljskem obračunu v Podgorici proti rezervni postavi Črne gore. Kavčič je v reprezentanci upokojil kapetana Boštjana Cesarja, nato je izbrano vrsto pri 32 letih samovoljno zapustil Valter Birsa. Kamen spotike je postalo že iskanje kapetana, ki je nazadnje pristal na roki Benjamina Verbiča ob njegovem dvajsetem nastopu za člansko moštvo. Večkrat samosvoj Kevin Kampl je po zamenjavi selektorja Kavčiča sporočil, da za slovensko vrsto pri 28 letih ne bo več igral, pred novembrskim reprezentančnim zborom se je na poškodbo kolena izgovarjal Rene Krhin, čeprav je bil še pred tednom dni v kadru Nantesa. Vratar Vid Belec v letošnji sezoni sploh še ni branil za Sampdorio, a je v reprezentanci navkljub nezanesljivim potezam vedno užival status številke ena. Svetla točka državne selekcije je postal Josip Iličić, ki je po akutni okužbi bezgavk navdušil z zrelimi javnimi nastopi in postal pravi vodja ekipe.

Generacija, ki ni dočakala vrhunca

Čeprav je s pomlajevanjem slovenske reprezentance v počasnem ritmu začel že Srečko Katanec, je moštvo ob zaključku skupinskega dela lige narodov tako neizkušeno kot še nikdar v tretjem tisočletju. Sedanji rod nogometašev velja za enega najobetavnejših v zgodovini reprezentančnega nogometa, a sploh ni dočakal svojega vrhunca. Slovenija se na igrišču obnaša tako preplašeno, da si nihče ne upa prevzeti odgovornosti za kreacijo igre. Tako je bilo v petek zvečer v Stožicah proti Norveški, ko so se gostitelji zbili v svoj kazenski prostor in nabijali dolge žoge na polovico nasprotnika. »Na koncu nas ni bilo na igrišču. Ne vem, zakaj je bilo tako. V nogometu si je treba upati in prevzeti odgovornost,« je komentiral začasni selektor Igor Benedejčič, ki ga danes zvečer čaka poslovilna preizkušnja na slovenski klopi. Zaradi poškodb bodo manjkali vratar Aljaž Ivačič, vezist Domen Črnigoj in napadalec Andraž Šporar, iz mlade reprezentance je med člane vskočil vratar Grega Sorčan. Kapetanski trak bo nosil Josip Iličić, ki se vrača po prestani kazni zaradi rdečega kartona.

Bolgarija bo v Sofiji, kjer vladajo zimske razmere s snegom, napadala prvo mesto in napredovanje v skupino B, za Slovenijo pa bo tekma štela kot zadnji pripravljalni test pred marčevskim začetkom kvalifikacij. Žreb skupin bodo opravili v začetku decembra v Dublinu, ko bo Slovenija šele v četrtem bobnu. Morda bo do takrat že znan naslednik Benedejčiča. V javnosti je prvi favorit Matjaž Kek, ki je v številnih intervjujih dejal, da je pripravljen prevzeti izbrano vrsto, vendar dogovora še ni. Če se bo Radenko Mijatović opekel pri izbiri selektorja, bo stežka ohranil vodilni položaj v nogometni zvezi.