Načrt notranje opreme v prostorih lastniku ni ustrezal, videti je bilo, da se z njim nihče ni kaj dosti ukvarjal. Kuhinja je bila premajhna za vse aparate, ki bi si jih rad omislil, dnevna soba nefunkcionalna, kopalnica prenatrpana, otroške sobe ni potreboval. Kot ljubitelj sodobne tehnologije si je zaželel kako poslastico tudi na tem področju.

Več svetlobe

Vhodni del je bil, kot v večini stanovanj v soseski, majhen, temačen in utesnjen. Talno keramiko so nadomestili z monolitno cementno oblogo brez fug, izbrali so garderobno omaro s pasovi ogledal, ki optično razširijo prostor. Vrata v dnevnobivalni prostor so zamenjali s steklenimi; tako dnevna svetloba doseže tudi vetrolov. Opremljen in obarvan je po moško, minimalistično, tudi dodatke so skrbno izbrali tako, da se ujemajo z lastnikovim življenjskim slogom.

Elegantna vrata iz satiniranega stekla z minimalnimi črnimi podboji, ena vodijo iz vetrolova v osrednji bivalni prostor, druga pa v hodnik zasebnega dela stanovanja s spalnicami, omogočajo tako prosevanje dnevne svetlobe v prostore brez oken kot tudi ambientalno osvetlitev v obratni smeri. V novi zasnovi dnevnobivalnega dela so jedilnico umestili v najožji del prostora, na mesto prvotno predvidene dnevne sobe.

Osrednje zasnovana jedilnica

Oblika prostora je narekovala izbiro centralno zasnovane jedilnice. Nad okroglo mizo visi luč z regulacijo svetlobe, ki z dolgim kablom prihrani premikanje priključka po betonskem stropu. Namesto tega je priključek na steni, kabel pa se razpelje v poljubno kompozicijo. Modro obarvano steno ob mizi krasi slika. Vodni motiv je bila naročnikova želja, ki sta jo Špela Modic in Neža Mekota iz Prostorame prenesli na platno kar sami; tako je nastala podoba nočne morske gladine.

Kuhinjo sestavlja niz elementov, ki prehaja v dnevni regal. Ker gre za največji volumen v stanovanju, so želeli, da ne posega v prostor v obliki polotoka ali otoka, ampak so ga diskretno prislonili ob dve steni. Tako so ubili dve muhi na en mah; zakrili so nekoliko nesrečen zob, ki je nastal zaradi inštalacijske vertikale v objektu, in poenotili prostor. Kuhinjski niz tako neopazno preide v globljo shrambo, v nadaljevanju v TV-element, ob zunanji steni pa se zaključi z vinsko vitrino.

Dnevni prostor prehaja v zunanjega

Celotna dolžina dnevnobivalnega prostora je v toplejših mesecih razširjena in prehaja v zunanji prostor. Dolg in ozek balkon ne omogoča postavitve jedilne mize, lahko pa so ga opremili s stoli in mizico za jutranje pitje kave in posedanje ob poletnih večerih. Po meri sešite blazine na stolih poskrbijo za večje udobje, izbrani materiali pa kljubujejo vsem vremenskim razmeram. Za lepši pogled skozi balkonska vrata poskrbi ozelenitev, ob kateri si lastnik lahko odpočije oči.

Vodilni motiv v stanovanju so modri odtenki, kombinirani s črno, belo in naravnim lesom. Modrino so uporabili predvsem na elementih, ki jih enostavno zamenjamo - na stenah, na kavču, na dodatkih. Sedežna garnitura s snemljivimi prevlekami je kot otok sredi prostora, sestavljajo jo moduli s premikajočimi naslonskimi blazinami. Tako iz sedežev za druženje in posedanje hitro sestavimo udobno ležišče za ogled daljšega filma.

Umirjena spalnica, drznejša kopalnica

Spalnica je zasnovana kot umirjeno zatočišče, zato so iz nje umaknili omare in za steklena drsna vrata skrili garderobno sobico. Modre barve, ki se kot rdeča nit ponavlja skozi stanovanje, je tu »zmanjkalo«, zato stena ni pobarvana do vrha. Ker postelja nima vzglavja, so steno v spodnjem delu zaščitili, niso pa je želeli v celoti pobarvati, saj bi temna barva obtežila majhen prostor. Poleg ozvočenja tudi spalnico krasijo LED-trakovi, ki spreminjajo barvo. Kabinet so uredili kot delovno sobo z veliko mizo in kompozicijo odprtih in zaprtih omar, kamor lahko naročnik skrije manj estetske predmete in postavi na ogled tiste, ki so prostoru v okras. Poleg ozvočenja je na polici našel svoje mesto tudi gramofon.

Kopalnico so preuredili, kolikor so dopuščali priključki, iz nje so umaknili pralni in sušilni stroj. Tu so si dovolili več drznosti in prostor temno obarvali. Tla in mokre stene so prevlekli s črnim cementnim premazom, ostale stene pa so modre. Izbrali so eleganten umivalnik s tankim robom in podometne armature. Poleg podpultnega elementa, kamor spravimo brisače in čistila, na steni visi kompozicija odprtih in zaprtih omaric v črni barvi. Črn je tudi nov cevni radiator. Kopalno kad so zamenjali s pršno kabino s kanaleto. Posebnost kopalnice sta prha s kromoterapijo in WC-školjka s tušem, ki omogoča uporabo vode namesto papirja.

Vir: www.prostorama.si