Naročnika sta bila med prvimi kupci stanovanj v Situli, zato sta lahko izbirala in si privoščila prekrasen razgled, ki sega čez strehe glavnega mesta vse do Kamniško-Savinjskih Alp. Da lepota interjerja ne bi zaostajala za pogledom skozi panoramska okna, sta poiskala pomoč pri Prostorami.

Minimalizem na 45 kvadratnih metrih

Stanovanje je bilo v gradnji, ob ogledu so ga premerili in izrisali načrt notranje opreme, nove pozicije priključkov in projekt osvetlitve. Želeli so premakniti vrata v spalnico, da bi pridobili nekaj dodatnega prostora, vendar zaradi inštalacij v steni to ni bilo izvedljivo. Kljub vsemu jim je na slabih 45 kvadratnih metrih površine uspelo najti rešitev, ki je bila lastnikoma pisana na kožo. Osnovno vodilo pri opremljanju je bil minimalizem, oprema, ki ne izstopa in ne zasenči pogleda skozi okno. Poleg parketa, ki sta ga izbrala stanovalca, so uporabili bele in sive odtenke. Pomemben član družine je muc Dante, ki se odlično vključi v barvno shemo stanovanja.

Osrednji prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo

V predsobo prihaja naravna svetloba skozi steklena vrata s potiskom, ki vabijo k vstopu v osrednji bivalni prostor. Ob vhodna vrata so umestili veliko garderobno omaro v svetlo sivi barvi, v njeno stranico so vdelali nišo za odlaganje ključev. Takšna praktična rešitev estetsko popestri stranico, ki ni več zgolj lesena deska, ampak je dobila dodatno funkcijo v predprostoru. Osrednji prostor združuje kuhinjo, jedilnico z mizo za deset oseb, dnevno sobo z udobnima ležalnikoma in delovni kotiček za dva. Se vam zdi, da je v tako majhen prostor mogoče spraviti vse to? Uspelo jim je z večnamenskimi kosi pohištva in domiselnimi rešitvami, ki izpolnjujejo vse te bivalne zahteve, ob njih pa stanovanje še vedno deluje prostorno. Prav takšna kosa pohištva sta fotelja, ki se raztegneta v počivalnika. Steno nad njima krasijo mačje drevo (na katerem Dante žal ni želel pozirati) in fotografije s potovanj.

Linijska kuhinja, ki sega do stropa

V eni prvotnih različic idejne zasnove so Prostoramini arhitekti izrisali kuhinjo z otokom, a bi takšna postavitev nasilno posegla v prostor. Odločili so se za linijsko kuhinjo; glavno vodilo pri načrtovanju je bilo, naj bo videz čim manj kuhinjski. Ko je vse pospravljeno, le pipa in kuhalna plošča pričata o tem, da gre za kuhinjske površine. Ko se na pultu pojavijo živila, se izčiščene linije spremenijo v ustvarjalno delavnico. Višina prostora je kar 275 centimetrov, zato so jo dodobra izkoristili. Omare, ki jih je po načrtih izdelal mizar, segajo do stropa; lastnika tako nikakor ne pogrešata shranjevalnih površin. Kuhinja v nizu omar ne izstopa, ampak se zlije z drugimi površinami v prostoru.

Omara skriva delovni kotiček

Ko omarice odpremo, vidimo, da je funkcionalno opremljena z vsem, kar je potrebno za vsakodnevno pripravo hrane. V nadaljevanju kuhinje je poseben element, ki so ga zasnovali posebej za ta projekt - omara, ki skriva delovni kotiček. Pa gre res le za delovni kotiček? Pod delovno mizo se skriva izvlečna miza, s katero si lahko stanovalca povečata delovni kotiček, ali pa jo, ko je popolnoma izvlečena, uporabljata kot jedilno mizo za dva. »Prava« miza za deset oseb se skriva v drugem kotu sobe in običajno ni v uporabi kot jedilna miza, ampak kot dodatna delovna mizica. Jo najdete na sliki? Naj vam namignemo, da stoji pred omaro, ki skriva prezračevalni sistem. In kje se v stanovanju skriva osem stolov? Dva sta v dnevni sobi, dva na terasi, drugi pa so naloženi eden na drugega spravljeni v kleti.

Spalnico krasi lebdeča postelja

Vgradna omara v spalnici sega do stropa in skriva veliko shranjevalnih površin, poleg tega pa tudi prezračevalni sistem, ki je bil projektiran ravno na edini steni, ob kateri lahko stoji omara. Zadrego so rešili s perforacijo na zgornjem delu, ki je enaka luknjam na omari za prezračevanje v dnevni sobi. Lebdeča postelja krasi že celo vrsto Prostoraminih projektov in tudi tokrat se ji niso mogli izogniti, saj je (poleg tega, da je estetska) še vedno številka ena glede uporabnosti v majhnih prostorih. Vzglavje krasijo oblaki Fino Fino, ki so pravšnja izbira za takšno lokacijo stanovanja. Iz spalnice vodijo drsna vrata na širši del terase, kjer se dve tretjini stanovalcev sproščata po napornem dnevu; muc za sprehod po terasi iz očitnih razlogov nima dovoljenja.

Kopalnica z nujnim dodatkom – mačjim straniščem

Kopalnica je ostala takšna, kot je bila predvidena v prvotnem projektu. Velika prha s kanaleto je obložena s keramiko velikega formata v temno sivi barvi. Stene, ki niso v stiku z vodo, so prebarvane s pralno barvo. Veliko dela tu niso imeli; izrisali so pohištvo, ki je bilo nato izdelano po meri, in pri tem seveda upoštevali mačje stranišče. Preproga, ki zaokroži celoto, je iz trgovine Soma Design.

Vir: www.prostorama.si