V Ljubljani se bo od petka do nedelje toliko govorilo o Evropi kot že dolgo ne. Na diplomatskem dogodku leta, ki bo povsem enakovreden blejskemu strateškemu forumu, bo v slovenskem glavnem mestu zasedala trilateralna komisija, ki jo nekateri teoretiki zarot uvrščajo ob bok Bilderbergovi skupini in Rotschildom ter jo razumejo kot del globalne vlade v senci. To zasebno organizacijo, ki združuje ugledne in vplivne politike, gospodarstvenike, predstavnike civilne družbe in medijev, je leta 1973 ustanovilo več zasebnikov iz ZDA, Evrope in Japonske. Njena glavna ustanovitelja sta ameriški milijarder David Rockefeller in Zbigniew Brzezinski, poznejši svetovalec za nacionalno varnost ameriškega predsednika Jimmyja Carterja. Edini slovenski član trilateralne skupine je Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenja, ki je srečanje tudi pripeljal v Slovenijo.

Komisija je globalno mislišče

Zasedanja trilateralne komisije potekajo za zaprtimi vrati. Vsako leto imajo tri regionalna srečanja (ameriško, evropsko in azijsko), ki jim sledi še srečanje cele trilaterale. Javno dostopni so samo povzetki razprav, vendar iz zapisov ni razvidno, kateri govorci so imeli določene zamisli ali pripombe. Njihova srečanja potekajo namreč po pravilih Chatham Housa, ki prepovedujejo pripisovanje izrečenih stališč posamezniku. Nič drugače ne bo v Ljubljani, kjer bodo razpravam v hotelu Union lahko prisluhnili zgolj izbrani. Člani organizacije lahko postanejo posamezniki zgolj na povabilo. Takšen način delovanja je kot nalašč za teorije zarote, da gre za del globalne vlade v senci. Po ocenah teoretikov zarot naj bi za zaprtimi vrati vplivali na odločevalce in oblikovali prihodnjo politiko.

Bo torej ta konec tedna v Ljubljani zasedala globoka država globalizacije, kot nekateri tudi imenujejo trilateralno komisijo? Franjo Bobinac, ki je poleg predsedujočega evropskemu delu trilaterale, nekdanjega predsednika Evropske centralne banke med letoma 2003 in 2011 Jean-Clauda Tricheta, glavni organizator ljubljanskega srečanja, se s takšnimi opisi ne strinja. »To je napačna ocena. Po izkušnjah zasedanj v Singapurju in Londonu vam lahko zagotovim, da ne gre za zasedanje kakšne vlade v senci,« pravi Bobinac. Na srečanjih o svetovnih in regionalnih problemih razpravljajo ugledni predstavniki iz politike, gospodarstva, akademske sfere in tudi medijev, razlaga. »Gre za svetovni think tank (mislišče, op. p.), ki je čudovita platforma za razpravo o različnih iniciativah in idejah, kako naj bi se svet razvijal na boljše. Iščejo se rešitve, kako bi svet postal boljši za vse.«

Razprava o prihodnosti Evrope

Dvesto udeležencev trilateralne komisije bo tri dni v Sloveniji iskalo odgovore na vprašanja, ali lahko liberalna demokracija preživi v času političnih motenj, ali obstaja kakšna rešitev za evropsko migracijsko uganko, ali bo Evropa zaradi politike s sloganom Najprej Amerika ostala sama. Okrogle mize bodo potekale tudi o težavnih trgovinskih odnosih v svetu, prihodnjih odnosih Turčije in Evropske unije ter digitalni transformaciji stare celine.

Med vidnejšimi političnimi gosti dolgega seznama politično-gospodarske smetane v Ljubljani bodo nekdanji italijanski premier Mario Monti, nekdanji predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso, nekdanji francoski premier Alan Juppé, nekdanji predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy, nekdanji predsednik Estonije Toomas Hendrik Ilves, ena najbogatejših turških in svetovnih gospodarstvenic Güler Sabanci, turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, nekdanji generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer, predsedujoči münchenski varnostni konferenci Wolfgang Ischinger, srbska premierka Ana Brnabić, podpredsednik evropske komisije Frans Timmermans, bivši podpredsednik ruske vlade Aleksej Kudrin, slovenska evropska komisarka Violeta Bulc, predsednik Uefe Aleksander Čeferin in svetovno znani ideolog desnice Jordan Peterson.