Profiteroli so drobne nadevane slaščice iz pečenega kuhanega testa. Sliši se malo čudno, morda vam je bližji izraz paljeno testo, sploh če ste kdaj pripravljali princeske. Te so namreč nekoliko povečana različica okroglih slaščic, sladkih žogic, ki jih obravnavamo tokrat. Pravijo jim tudi zamorčki, čokoladne princeske in podobno, precej pa so razširjeni v Italiji in Franciji, od koder naj bi izvirali, zlasti naj bi jih oboževala že Katarina Medičejska. Še danes jih tam pripravljajo za novoletne praznike. Pečene testene kroglice so znotraj praviloma precej votle, zato jih z lahkoto napolnimo s smetano ali slaščičarsko kremo, celo z vaniljevim pudingom, oblijemo pa jih po navadi s čokolado, lahko tudi z malinovo omako, karamelom ali sladoledom. Ker testo v osnovi ni sladko, lahko profiterole pripravimo tudi na slan način in jih nadevamo z začinjeno skuto (liptovski namaz), različnimi siri, celo z mesnimi pireji. Pečeni slani profiteroli brez nadeva so ponekod pogosta priloga krepkim juham. Zanimivo je ime, ki izvira iz francoske besede profit, ki je nekoč pomenila nekaj takšnega kot majhno darilce, drobna pozornost.