Slovenska nogometna reprezentanca se je danes v okrnjeni zasedbi zbrala na Brdu pri Kranju, kjer se bo pripravljala na zadnji tekmi lige narodov z Norveško v petek v Ljubljani in Bolgarijo v ponedeljek v Sofiji (obakrat začetek ob 20.45). Kevin Kampl je končal reprezentančno kariero, Jan Oblak trenutno noče igrati za Slovenijo, Tim Matavž pa je poškodovan. Krhin, za navijače dežurni krivec za vse slabe igre reprezentance in tudi velik prijatelj vrstnika Kampla, s katerim sta pogosto igrala skupaj v zvezni vrsti, je nastop odpovedal zaradi poškodbe kolena. Začasni selektor Igor Benedejčič je v reprezentanco vpoklical Andraža Struno, ki igra na Cipru za Anarthosis Famagusto, kar pomeni, da sta na tokratni akciji skupaj brata. Član izbrane vrste je tudi štoper italijanskega drugoligaša Palerma Aljaž Struna. Zaradi poškodbe na tekmi oktobra s Ciprom v Ljubljani verjetno ne bo nared za nastop niti kapetan Bojan Jokić, medtem ko njegov namestnik Josip Iličić proti Norveški zaradi izključitve nima pravice nastopa.

Za slabe igre ni bil kriv selektor Kavčič, ampak igralci

Še preden je Benedejčič v nacionalnem nogometnem centru danes popoldne opravil prvi trening, ki je bil namenjen predvsem regeneraciji, so se igralcu družili z mediji. Najbolje je bil razpoložen Josip Iličić, ki je očitno prevzel odgovornost in vlogo vodje reprezentance. Soigralcem je jasno povedal, da bo treba zaigrati na vse ali nič, saj potrebujejo dve zmagi, da si zagotovijo obstanek v ligi C narodov. »Da bomo sploh lahko upali na uspeh, moramo pokazati borbenost in požrtvovalnost. Ne smemo ponavljati napak s prejšnjih tekem. Če jih bomo odpravili, lahko pričakujemo pozitiven izid,« je poudaril Josip Iličić.

Za neuspehe, ki so odnesli Kavčiča, ni okrivil nekdanjega selektorja, ampak je posebej poudaril, da so za rezultate odgovorni nogometaši na igrišču. »Če ne bi verjel v to ekipo, sploh ne bi prihajal na akcije reprezentance. Tukaj smo zato, da nekaj naredimo. Če odnosa ne bomo spremenili, nam ne morejo pomagati niti najboljši selektorji na svetu. Vsa odgovornost je na naših plečih,« je v slogu pravega voditelja izpostavil Iličić. »Boljše, da ne govorim,« je med smehom odgovoril na vprašanje, kako je sodeloval z začasnim selektorjem Benedejčičem, ko je bil njegov trener v Interblocku. »Pri njem sem začel redno igrati. Bilo je tudi nekaj manjših konfliktov, ki pa so nekaj povsem normalnega, ko gre zame. Vedno sva bila v dobrih odnosih, zato ne bo nobenega problema.«

Rojstvo otroka spremeni nogometaša

Po oktobrski reprezentančni akciji je Jojo ujel odlično formo v klubu Atalanta in bil na enem izmed spletnih portalov izbran tudi za najboljšega igralca oktobra v serie A. »Oktobra sem v reprezentanci dobil nov zagon, kar se odraža v mojih igrah in rezultatih kluba. To je prineslo veliko samozavesti in zmag,« je pripovedoval Iličić. V nedeljo je blestel v lokalnem derbiju v Bergamu proti Interju Samirja Handanovića, na katerem je za zmago s 4:1 prispeval dve podaji. »Samir mi je čestital za igro in zmago. Dobro se je zavedal, da smo bili veliko boljši, saj je prav on preprečil še hujši poraz,« je dodal.

Iličić pri 30 letih doživlja eno najboljših obdobij v karieri. Ko smo ga vprašali, kaj se je spremenilo v njegovem življenju, da blesti, si je vzel čas za razmislek, preden je odgovoril: »Če bi pred nekaj leti razmišljal enako kot danes, bi bilo vse skupaj še boljše. Z leti se naučiš marsikaj. Pride družina, ne razmišljaš več o bedarijah. Ko pride otrok, nimaš več časa, da bi toliko razmišljal o nogometu, ampak si bolj sproščen. Greš na igrišče, da opraviš svoje delo, ne razmišljaš o jutri, ampak le o tem, kako se boš vrnil domov, da se boš igral s svojimi otroki, družil z ženo. Tako kot treniraš, nato tudi igraš.«