Požar Camp se je razširil na 440 kvadratnih kilometrov površin in je 25-odstotno omejen. V uničeni Paradise so prispele tudi ekipe antropologov, ki skušajo identificirati ostanke kosi, okrog 230 ljudi pogrešajo. Večina prebivalcev Paradisa se je zatekla v mesto Chico, kjer že primanjkuje življenjskih potrebščin.

Požar uničuje graščine bogatih in slavnih

Drugi največji požar, ki trenutno divja po Kaliforniji je na jugu države zajel 337 kvadratnih kilometrov površin in je le desetodstotno omejen. Ta požar uničuje Malibu, kjer so graščine bogatih in slavnih. Kot je na twitterju zapisala Miley Cyrus, od njene hiše ni ostalo nič, a je srečna in hvalažna, da sta z zaročencem in hišnimi ljubljenčki na varnem. Selfie pred pogorelo hišo je objavil igralec Gerard Butler, ki ja ob tem zapisal, da se za trud zahvaljuje gasilcem. Pogorela je tudi hiša Neila Younga. Med evakuiranimi so Lady Gaga, Kim Kardashian-West, Robin Thicke, Orlando Bloom in drugi. Požar je do nedelje zvečer zahteval najmanj dve smrtni žrtvi.

Požar oblega tudi mesto Thousand Oaks, kjer je morilec v sredo v country klubu pobil 12 ljudi. Po Kaliforniji tako trenutno divjajo trije veliki in več manjših požarov na skupaj več kot 1000 kvadratnih kilometrih. Z njimi se spopada okrog 8000 gasilcev, evakuirali pa so 300.000 ljudi.

Demokratski guverner Kalifornije Jerry Brown je za pomoč zaprosil zvezno vlado, prvi odgovor predsednika ZDA Donalda Trumpa pa je bil, da ne bo dal denarja, dokler ne bodo izboljšali upravljanja z gozdovi.

Brown se je strinjal, da je to potrebno, vendar dodal, da to ni vir problema. »Nobeno upravljanje z gozdovi ne bo ustavilo podnebnih sprememb in tisti, ki te spremembe zanikajo, zagotovo prispevajo k tragedijam,« je zatrdil Brown.