Najobsežnejši požari pustošijo po okrožju Butte na severu države ter na jugu Kalifornije, na območju Los Angelesa. Gre za tretje najbolj smrtonosne požare v zgodovini te ameriške zvezne države, poroča CNN.

Kot je na sobotni novinarski konferenci povedal šerif okrožja Butte Kory Honea, so reševalci na tem območju odkrili 14 trupel, s čimer je število požara Camp Fire naraslo na 23. Še devet ljudi so namreč dan prej odkrili v mestu Paradise, ki je v celoti zgorelo. V mestu, ki ima sicer 27.000 zgradb, jih je bilo požganih 6700. Vseh 23 žrtev so civilisti, med ranjenimi pa so tudi trije gasilci. Oblasti so na območju tega požara odredile obvezno evakuacijo za 52.000 ljudi. Z ognjeni zublji, ki so doslej uničili več kot 40.500 hektarov zemlje, se trenutno bori več kot 3200 gasilcev. Doslej so pod nadzor spravili okoli 20 odstotkov požara, poroča CNN.

Oblasti so sicer ocenile, da bodo za zajezitev požara potrebovali tri tedne, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ognjeni zublji medtem pustošijo tudi na območju Los Angelesa na jugu Kalifornije, kjer so doslej odkrili dve trupli. Obseg požara se je od petka podvojil, zato so oblasti na tem območju odredile obvezno evakuacijo za 250.000 ljudi, poroča Reuters. Svoje domove je moralo zapustiti tudi 13.000 prebivalcev prestižnega obmorskega mesta Malibu.

Požari so na jugu Kalifornije uničili okoli 15.400 hektarov zemlje, ognjeni zublji so požgali okoli 177 zgradb, še 57.000 pa jih ogrožajo. Kot so sporočili vremenoslovci, so se vetrovi po vsej državi danes še okrepili, močne sunke vetra pa napovedujejo tudi za ponedeljek. Oblasti se zato bojijo, da bi se lahko ognjeni zublji v kombinaciji s sušo še razširili.

Veliko tamkajšnjih prebivalcev je na družbenih medijih delilo presenečenje nad uničujočo močjo tokratnega požara. Med drugim ga opisujejo z besedami »ognjeni tornado,« razdejanje, ki ga pušča za sabo, pa kot »apokaliptično.«