Slovensko hokejsko vrsto v novi sezoni čaka najpomembnejši izziv ob koncu aprila prihodnje leto, ko se bo v Kazahstanu potegovala za vrnitev v elitni razred svetovnega hokeja. Novi selektor Ivo Jan bo reprezentanco v različnih postavah uigraval na dveh turnirjih.

Slovenija bo obdobje pod vodstvom nekdaj spretnega napadalca Jana začela zgodaj popoldne v Minsku, ko se bo za uvod v tridnevni tradicionalni novembrski turnir pomerila z redno udeleženko skupine A Latvijo. Selektor Jan je v Belorusijo popeljal rezervno selekcijo, saj želi preizkusiti realno vrednost mlajših hokejistov, ki bodo v prihodnje sestavljali okostje reprezentance. Čeprav v zadnjih letih na tovrstnih turnirjih nihče od njegovih predhodnikov ni igral s tako neizkušeno zasedbo, si izbrana vrsta proti močnejšim tekmecem ne sme dovoliti razprodaje ugleda, ki se je začel letos spomladi na prvenstvu skupine B v Budimpešti.

Selektor je z najboljšimi slovenskimi hokejisti na podlagi zaupanja sklenil načelen dogovor, da se pridružijo moštvu na februarskem domačem turnirju na Bledu, ko se bo državna selekcija pomerila z Italijo in Belorusijo. »Če starejši ne bodo dali od sebe tistega, kar pričakujemo, bodo namesto njih vskočili mladi,« pravi Ivo Jan, ki je pred dvema letoma že spoznal utrip reprezentančne slačilnice, ko je opravljal naloge pomočnika takratnega selektorja Nika Zupančiča. Ob Janovem debiju na slovenski klopi se bodo predstavili tudi njegovi pomočniki, med katerimi je najbolj izpostavljen izkušeni kanadski trener Mike Zettel. V strokovnem kadru sta še Klemen Mohorič kot trener vratarjev in Dejan Varl kot videoanalitik.

Spored turnirja v Minsku, 1. krog, danes ob 12.15: Slovenija – Latvija, ob 16.15: Belorusija – Francija, 2. krog, jutri ob 13.30: Francija – Latvija, ob 17.30: Belorusija – Slovenija, 3. krog, sobota ob 13.30: Slovenija – Francija, ob 17.30: Belorusija – Latvija.