Zaradi zadnje vremenske ujme je Cerkniško jezero še v nedeljo postopoma naraščalo, danes pa se je to naraščanje ustalilo, prav tako pretoki rek počasi upadajo na Planinskem polju, je dejal. Na Arso v naslednjih dneh po njegovih navedbah ne pričakujejo novih nevšečnosti s poplavljanjem.

»V sredo bo nekaj več padavin, tako da bi se v zahodnem delu Slovenije lahko pretoki rek malo povečali, a zaenkrat spet ne toliko, da bi se začele reke razlivati,« je povedal dežurni hidrolog Strojan.

Na Obali je plimovanje morja zjutraj doseglo opozorilno višino 300 centimetrov na mareografski postaji v Kopru. Danes in v torek bo pihal južni veter, ki bi lahko malo dodatno zvišal gladino morja.

Trenutna temperatura morja na boji sredi Zarja Tržaškega zaliva je 13,5 stopinje Celzija in se je z dotokom sladkih voda iz Italije znižala za 4,5 stopinje, medtem ko ima morje ob slovenski obali še vedno 18 stopinj.

Prognoza plimovanja morja napoveduje višino morske gladine, ki jo določata privlačni sili Lune in Sonca, zato na agenciji v naslednjih dneh ob polni Luni pričakujejo, da se bo gladina malo povišala, ki pa ne ogrozila obale, je še dodal Strojan.