Gorska vodnica Lhakpa Sherpa je ženska, ki je največkrat stopila na vrh Everesta, maja letos ga osvojila še devetič in se vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Upa, da ji bo prihodnjo pomlad to uspelo še desetič. Ko ne pleza v Nepalu, živi v ZDA, kjer v mestu Hartford v Connecticutu dela v prodajalni verige zdrave hrane Whole Foods. S pomivanjem posode in odnašanjem smeti zasluži 11,5 dolarja na uro, dovolj, da preživi sebe in hčerki, stari 11 in 16 let, seveda pa premalo, da bi lahko trenirala in profesionalno plezala. Rojena je bila v himalajski vasi, kjer je odraščala skupaj z enajstimi brati in sestrami.

»Imam sedem sester, a mi je mama govorila, da sem bolj podobna fantu, saj sem večinoma počela fantovske stvari,« je povedala 44-letna Lhakpa Sherpa. Iz rodne hiše je opazovala Everest, njena najpogostejša učiteljica je bila narava in nikoli ni pridobila uradne izobrazbe. Pri petnajstih je že delala za eno od agencij kot kuharica in nosačica opreme na himalajskih odpravah – do baznega tabora, od tam pa po višinskih taborih. Goreče si je želela slediti stopinjam Pasang Lhamu, prve Nepalke, ki je prišla na vrh Everesta, potem pa umrla med sestopom z gore.

Dolgo ni mogla dobiti vladnega dovoljenja za vzpon. »Uradnike je bilo strah, jaz pa sem jim vztrajno ponavljala, da želim osvojiti vrh, da je to moj največji cilj,« je povedala. Leta 2000 je končno dobila priložnost in se povzpela na streho sveta. Na zabavi po končani odpravi je spoznala romunsko-ameriškega plezalca Georga Dijmarescuja in kmalu sta se poročila. Do leta 2006 sta skupaj opravila pet vzponov na Everest, a je leta 2004 med njima v baznem taboru izbruhnil vroč prepir, ki se je končal z medsebojnim pretepom. Leta 2008 ju je hudo prizadela recesija v ZDA, Dijmarescu je za nameček zbolel za rakom in finančne obveznosti zdravljenja so pripomogle k propadu zakona. Kljub težavam Lhakpa ni opustila vzponov na Everest. »Ves čas mislim na to goro, na to, kako bom šla spet v Nepal,« pravi.

Ženske so boljše himalajke

»Ko ne plezam, se počutim bolno,« je povedala Lhakpa v intervjuju za revijo Business Insider. Verjame, da je ključna za uspešen vzpon na Everest moč duha. Med plezanjem izvaja posebne rituale srečanja z goro. »Zelo po tiho govorim z njo,« pravi. Meditira, zamišlja si uspešen vzpon in roti goro, naj je ne ubije. »Doma me čakata hčerki, moram se vrniti,« ji govori.

Ženske šerpe, kličejo jih šerpani, do nedavnega niso smele imeti ključne vloge pri vodenju himalajskih odprav. Lhakpa je v preteklih letih delala za agencijo svojega brata Mingme Geluja Sherpe, ki se preživlja z organiziranjem vzponov na Everest. »Od začetka je bila povsem prepričana, da bo postavila rekord in ga potem še izboljševala,« pravi Mingma Gelu. »Zelo močna in odločna je, prav nikoli se ne preda.« Pred kratkim je Lhakpa ustanovila svojo agencijo Cloudscape Climbing, ki ponuja odprave »na katero koli goro v Nepalu« pa tudi pohodne ture po Novi Angliji na severovzhodu Združenih držav Amerike, kjer živi.

Lhakpa verjame, da so ženske v plezanju boljše od moških, deloma zaradi svojega potrpljenja, deloma zaradi (lepšega) obnašanja. Pravi, da lahko po vzponu na kakšen nižji vrh hitro oceni, ali je gornik dovolj pripravljen, da mu bo uspelo osvojiti Everest. Hčeri ne kažeta želje, da bi sledili njenemu poklicu, pravi Lhakpa. Ponosna je na njune dobre ocene v šoli, všeč ji je, ker ji pomagata pri izboljševanju znanja branja in pisanja. Ko se ne učita, ju spodbuja, naj gresta v naravo. »Pojdita ven, opazujta drevesa,« jima reče.

Kljub zavidljivim dosežkom v Himalaji ima precejšnje težave pri iskanju sponzorjev za svoj deseti vzpon. Na letošnji odpravi je dobila sponzorsko opremo in nekaj denarja od proizvajalca alpinistične opreme Black Diamond. Z vodenjem dvomesečne odprave na Everest je zaslužila skromnih 5000 dolarjev. Zagotovo si zasluži več podpore in vprašanje je, ali bi imel težave s pridobivanjem sponzorjev tudi moški, ki bi se pripravljal na deseti vzpon na Everest. Moški rekord je spomladi postavil šerpa Kami Rita, ki se je na Everest povzpel že 22-krat.