V senci velikega derbija v Ljudskem vrtu bo dejavna tudi preostala osmerica klubov v prvi slovenski nogometni ligi, ki bo ta konec tedna odigrala tekme štirinajstega kroga. Znova bodo pod drobnogledom Domžale, ki tako po igri kot rezultatih ne upravičujejo slovesa tretjega moštva v državi. Nogometašem v rumenih dresih sta se vodilna Maribor in Olimpija že preveč oddaljila, da bi se lahko vmešali v njun interni dvoboj za prvaka. Jutri ob Kamniško Bistrico prihaja Gorica, vendar bo za Domžale pomembnejši sredin povratni obračun v četrtfinalu pokala proti Mariboru. Če bodo varovanci Simona Rožmana izpadli tudi iz boja za pokalno lovoriko, se jim obeta naziv največjega razočaranja sezone. Že pred današnjim derbijem v Mariboru se bosta v Kranju pomerila Triglav in Celje, jutri bosta na sporedu še tekmi v Posavju med Krškim in Muro ter v Velenju, kjer bo gostoval Aluminij. Vse štiri povratne tekme četrtfinala pokala bodo v sredo.

TRIGLAV – CELJEdanes ob 14. uri, sodnik: Žganec

Le redki so pričakovali, da bosta Triglav in Celje po uvodni tretjini prvenstva soseda na lestvici. Prijetno so presenetili Kranjčani, ki pa so na zadnjih treh tekmah vsakič ostali brez točk, zato so znova padli v boj za obstanek. V nedeljo so se v Stožicah ob neučinkoviti Olimpiji izognili visokemu porazu.

Triglav je dobil zadnji dve tekmi s Celjem, zato so v knežjem mestu odločeni, da se oddolžijo gorenjskemu prvoligašu. Ker igra Triglav doma slabše kot v gosteh, je pred Celjem imenitna priložnost za nove tri točke. »Zmaga vedno dvigne samozavest. Treba je ponavljati pristop in igro ter predvsem izkoriščati priložnosti, ki si jih ustvarimo. Želim si, da bi povezali še kakšno zmago in se s tem povzpeli po lestvici,« pravi celjski branilec in kapetan Jure Travner. Reprezentant Rudi Požeg Vancaš je igralec z dodano vrednostjo, saj je v novi sezoni dosegel skoraj polovico vseh celjskih zadetkov. Potem ko je poleti zadeval samo iz enajstmetrovk, se je kasneje sprostil tudi v igri.

Verjetni postavi – Triglav: Čadež, Elsner, Alić, Šalja, Rogelj, Udovič, Gajić, Tijanić, Mlakar, Majcen, Žurga. Celje: Rožman, Andrejašič, Stojinović, Džinić, Travner, Pišek, Benedičič, Novak, Lotrič, Požeg Vancaš, Ibišević. Naš namig: 2.

KRŠKO – MURAjutri ob 14. uri, sodnik: Balažič

Če je koga res razveselil pokal, je jutrišnja tekmeca. Tako Krško kot Mura sta zmagala proti Aluminiju (2:1) oziroma proti Gorici (0:3). Za večji naboj Prekmurce skeli prav tekma s Krčani (0:1) na Fazaneriji, ko so zeleni odnesli vse tri točke, tako da je to doslej njihova edina zmaga v tej sezoni. Da je dvoboj še toliko bolj poseben, pa pove dejstvo, da Krško letos edino še ni slavilo doma, Mura pa ne v gosteh.

Alena Šćulca je sicer lahko opogumil gol Daliborja Volaša, 87. v prvi ligi, s katerim se je, kot se je na twitterju pohvalil tudi sam, prebil v najboljšo deseterico v zgodovini lige in izenačil dosežek Anteja Šimundže. Ampak to je bil komaj šesti doseženi gol Krškega v tej sezoni, s čimer je bil nato ob porazu v Celju (2:1) znova izničen trud obrambe, od katere (16 golov) sta manj zadetkov prejela le Olimpija (13) in Maribor (11).

Povsem drugačno krivuljo beležijo pri Muri. Forme ni prelomil niti reprezentančni premor, saj so ugnali Rudar (2:1) in se v Novi Gorici z eno nogo že prebili v polfinale pokala, potem ko je Ante Šimundža našel v Niku Lorbku in tudi Amadeju Maroši strelske moči in je na trinajstih tekmah gol zabilo že devet nogometašev. Pri Muri bosta pri tem ritmu tekem ključna priprava in zdravstveno stanje tudi v zadnji vrsti, kjer je tokrat vprašljiv Matic Maruško.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Hing-Glover, Brekalo, Ejup, Tomić, Volarič, Ogrinec, Da Silva, Srečković, Vukušić, Volaš. Mura: Obradović, Šturm, Peričić, Bošković, Kous, Kouter, Lorbek, Kozar, Bobičanec, Šušnjara, Sirk. Naš namig: 0.

DOMŽALE – GORICAjutri ob 16. uri, sodnik: Vinčić

Tekma bo ena odločilnejših v boju za tretje mesto, ki naj bi po napovedih pred sezono pripadalo Domžalčanom, a ga trenutno zasedajo Novogoričani. Imajo pet točk prednosti, s tem da je med njimi in Domžalčani še Aluminij. Ekipa Simona Rožmana torej nujno potrebuje zmago za ohranitev stika z mestom, ki ji nekako pripada, v primeru gostujočega uspeha utegne zdrsniti po lestvici. Tekmeca za bron imata za seboj serijo slabših izidov, ki sicer niso šli vedno v korak s prikazano igro. Domžalčani so bili namreč kljub porazu zadovoljni s pokalno tekmo v Ljudskem vrtu, proti Mariborčanom so obetavno predstavo pokazali tudi Novogoričani, a bili vseeno odmevno poraženi.

Ob nekaj kadrovskih eksperimentih trenerja Mirana Srebrniča so nato proti Muri ostali tudi brez igre in zdi se, da se je njihova krivulja obrnila navzdol. Bi to lahko izkoristili v domačem taboru, kjer sicer na zmago čakajo že štiri tekme? Skupaj s pokalnima dvobojema imata obe ekipi za seboj dve tekmi brez doseženega zadetka in v tem pogledu je pričakovati pobudo Domžalčanov, kajti Novogoričani bi bili zagotovo zadovoljni že s tem, da ohranijo svojo mrežo nedotaknjeno. Domžalčani bodo tokrat ponovno nastopili s prvim strelcem Senijadom Ibričićem, ki je odslužil kazen.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Melnjak, Klemenčič, Dobrovoljc, Lazarević, Mujan, Žužek, Hodžič, Rom, Ibraimi, Ibričić. Gorica: Sorčan, Tomiček, Lipušček, T. Kavčič, Curk, Celcer, Kolenc, Grudina, Osuji, Kotnik, Filipović. Naš namig: 0.

RUDAR – ALUMINIJjutri ob 18. uri, sodnik: Sagrković

Se bo Rudar pred zimskim premorom sploh odlepil z dna lestvice? Velenjčani so minuli konec tedna izgubili še osmič in tako postali moštvo z največ porazi v ligi. Aluminij se drži na četrtem mestu, a je točkovna razlika pred zasledovalci tako skromna, da lahko Kidričani hitro zdrsnejo v spodnjo polovico lestvice.

To bo tudi dvoboj nekdanjih sodelavcev pri Olimpiji. Ko je bil Marijan Pušnik trener ljubljanskega prvoligaša, je bil Oliver Bogatinov njegov pomočnik. Rudar bo moral popraviti obrambo, saj je na dosedanjih trinajstih tekmah prejel že 29 golov, kar je največ med vsemi prvoligaši. Aluminij je dobil dobro mero samozavesti na pokalni tekmi v Posavju, kjer se je rešil z remijem po zaostanku dveh golov. Znano je, da Aluminij zbere največ točk na domačem igrišču, medtem ko je v gosteh občutno slabši. Na dosedanjih šestih tekmah v gosteh so zbrali vsega štiri točke. Tekmeca sta se v prvi ligi doslej pomerila šestnajstkrat. S šestimi zmagami je uspešnejši Rudar.

Verjetni postavi – Rudar: Pridigar, Vodeb, Arap, Kašnik, Tomašević, Hrubik, Pušnik, Trifković, Črnčič, Tučić, Radić. Aluminij: Janžekovič, Gliha, Martinović, Grgić, Jakšić, Rogina, Petrovič, Muminović, Horvat, Tahiraj, Kidrič. Naš namig: 1.