Ocenjevanje vina je resna stvar. Ko gre za ocenjevanje ocenjevalcev vina, pa ni resnejše stvari od izpita za pridobitev naziva mojstra sommelierja. Kako težko je postati mojster, pove to, da je od leta 1969, odkar so prvič izvedli ta izpit, naziv mojstra sommelierja dobilo le 273 ljudi na svetu, kakšna muka ga je opraviti, pa je pokazal tudi dokumentarni film iz leta 2013 Somm.

Izpit vseh izpitov

Škandal, ki se je ta mesec zgodil na Sodišču mojstrov sommelierjev (The Court of Master Sommeliers), je zato dobil svetovne razsežnosti, zapisan pa bo kot velika črna pika v zgodovini delovanja te institucije oziroma opravljanja izpita. Sodišče je namreč razveljavilo rezultate 23 od 24 kandidatov, ki so na začetku tega leta opravili izpit, predsednik sodišča, mojster sommelier Devon Broglie, pa je v izjavi za javnost 9. oktobra pojasnil: »Naša čast in integriteta sta najboljši varovalki za ohranitev dobrega glasu Sodišča mojstrov sommelierjev, naših članov in industrije kot celote.«

Sodišče je rezultate razveljavilo, ker je eden od mojstrov sommelierjev v Ameriki nekaterim od kandidatov razkril, katera vina bodo pokušali. Med tistimi 24, ki so test opravili, je varen ostal le Morgan Harris, ki je slepo pokušanje vin opravil že lani, tako da bo ohranil naslov, vsi drugi, vključno s tistimi 30, ki so na izpitu padli, pa ga bodo lahko brez dodatnih stroškov znova opravljali v naslednjem letu. Harris je za Washington Post povedal, da je sam za to, da je opravil test, potreboval več let, ter izkušnjo opisal kot nekaj, zaradi česar se ustavi svet. »Obstajajo ljudje, ki so za to, da jim je uspelo, na čakanje dali odnose, zakon, starševstvo, skrb za otroke. Sliši se noro, a bistvo vsega je: Opraviš izpit in je konec.«

Najtežje je slepo okušanje

Film Somm, ki je približal delo sommelierjev tudi laični javnosti, je spremljal štiri vinske strokovnjake, ki so se podali na opravljanje izpita, menda tako težkega, da ga je skoraj nemogoče opraviti, zahteva pa ne samo leta študija in pokušanja vina, ampak tudi na tisoče evrov. Da sommelier sploh lahko opravlja izpit za mojstra, ki v vsakem poizkusu stane skoraj tisoč evrov oziroma 995 dolarjev, mora najprej čez vse prejšnje stopnje oziroma tri izpite, od sommelierja začetnika dalje, nato pa se lahko preizkusi še v izpitu za mojstra sommelierja, ki prinaša tudi visoko plačo v najboljših restavracijah. Tam sestavlja vinske karte, kupuje različne vrste vina, pomaga osebju, da gostom restavracije svetuje primerno vino ob hrani, včasih pa se z osebjem o izbiri vina posvetuje tudi osebno.

Izpit za mojstra sommelierja je sestavljen iz treh delov: iz preverjanja teoretičnega znanja o vinu, praktičnega dela, v katerem ocenjujejo sommelierjevo delo v restavraciji in v prodaji, ter slepega pokušanja vina, v katerem mora sommelier natančno in jasno opisati šest različnih vrst vina. Opis mora vsebovati videz, vonj, paleto okusov in tehnike pridelave, vrsto grozdja, izvor oziroma regijo, iz katere vino prihaja, letnik in kakovost, to pa mora kandidat storiti v zgolj 25 minutah. Za vse tri dele testa imajo sommelierji tri leta časa, če katerega od njih ne opravijo, pa ga lahko ponavljajo naslednje leto, morajo pa zanj spet plačati.

Zadnji del testa je najtežji, zato je jeza tistih, ki so izpit opravili brez goljufanja, opravičljiva, vendar sodišče kljub njihovemu pozivu, naj vendarle ne razveljavi rezultatov, stoji za svojo odločitvijo. Vinska čast pa je vsaj za zdaj rešena.