Klopčič ji je leta 1977 ponudil vlogo v televizijskem filmu Zadnja šolska naloga, ki ga je posnel po novelah Bena Zupančiča. V filmu je odigrala vlogo Zvonke.

Že leto kasneje je odigrala vlogo Ane v slavnem filmu Okupacija v 26 slikah hrvaškega režiserja Loradana Zafranovića, ki je v času nastanka izzval veliko polemik. Ana je hčerka Kapitana Balde, ki se zaroči z Italijanom Tonijem na predvečer bombardiranja Dubrovnika. Film je leta 1978 na puljskem festivalu prejel veliko zlato areno za najboljši film, srebrno areno za režijo in srebrno areno za kamero - prejel jo je Karpo Godina. Leto kasneje je bil uvrščen v tekmovalni program filmskega festivala v Cannesu.

Igrala v filmih najbolj znanih jugoslovanskih režiserjev

V letu 1978 je Tanja Poberžnik nastopila v prvem filmu Emirja Kusturice - Neveste prihajajo, ki ga je posnel za televizijo. Tudi leta 1979 je nastopila v dveh filmih. Ponovno na povabilo Matjaža Klopčiča je v filmu Iskanja odigrala vlogo Ester, lepega in ranljivega dekleta, zaročenke enega izmed dveh glavnih junakov. Prvič pa jo je k filmu povabil Vojko Duletič in ji v filmu Draga moja Iza, pripovedi o razpadanju meščanske družine pred drugo svetovno vojno, ponudil vlogo partizanke Jelke.

Vlogo partizanke ji je leta 1980 ponudil tudi Živojin Pavlović v filmu Nasvidenje v naslednji vojni, ki je nastal po romanu Menuet za kitaro pisatelja Vitomila Zupana. Kristina je zagrizena revolucionarka, ki glavnega junaka Berka sicer privlači, vendar se ne more strinjati z njeno pravovernostjo. Tudi ta film so leta 1982 prikazali v Cannesu.

Leta 1982 je odigrala zadnjo vlogo v slovenskem celovečernem filmu. Jože Gale ji je namenil vlogo Rezke v zgodovinskem filmu Pustota, pripovedi o tlačanski družini, ki je istega leta na festivalu v Pulju prejel zlato areno za scenografijo, ki sta jo ustvarila Niko Matul in Janez Kovič, so še sporočili s SFC.