Lani je v Palermu za župana kandidiral 22-letni novinar Ismaele La Vardera. Večjega uspeha ni imel, saj je zbral vsega 2,7 odstotka glasov. Kandidiral je sicer na listi Lige, ki jo vodi italijanski notranji minister Matteo Salvini. Kandidatura bi bila kmalu pozabljena, a mladi novinar je imel ves čas nekaj za bregom. V kampanjo je namreč vstopil s skrito kamero in posnel skrito plat italijanske politike. Med drugim je v objektiv ujel poskuse političnega kupčkanja in sestanke s predstavniki mafije.

Do slednjega je prišlo v kleti bloka v palermski soseski Kalsa. Na sestanek s sorodnikom zaprtega mafijskega šefa Gina »U Mitre« Abbateja je La Vardero peljal nekdanji palermski mestni svetnik. Tam mu je predstavnik mafije povedal: »Lahko prispevamo 300 glasov v tem predelu mesta, a te bo to stalo 30 evrov za glas. Tukaj ljudje potrebujejo hrano. Tukaj mi odločamo, za koga ljudje volijo. Drugače ne volijo.«

Izstopalo je tudi srečanje z nekdanjim guvernerjem Sicilije Salvatorejem Cuffarojem. Tudi ta je bil v preteklosti povezan z mafijskimi posli in je moral zaradi pomoči Cosa nostri v zaporu odsedeti skoraj pet let. Cuffaro je La Varderi predlagal, naj v primeru drugega kroga podpre županskega kandidata z liste Forza Italia. Gre za stranko nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Cuffaro mu je ob tem v zameno obljubil položaj v mestni hiši oziroma v koaliciji ob naslednjih državnih volitvah. »Če boš sodeloval z nami, bomo storili vse, da boš izvoljen,« mu je še obljubil Cuffaro.

Dogajanje za zaprtimi vrati italijanske politike je 22-letni novinar zbral v obliki dokumentarnega filma Italijanska politika za telebane, ki naj bi izšel konec novembra.