V 18 letih, od prvega srečanja 11. septembra 2001 na Otočcu, se je v okviru projekta Gazela zvrstilo 125 dogodkov. In če je bil izbor Gazela sprva razumljen kot tekmovanje, je v očeh podjetnikov že v prvih letih postajal gibanje in podjetniški motivator. Gazela ni tekmovanje, je navdihovanje, je njeno vlogo ubesedila voditeljica dogodkov Bernarda Žarn.

Preobrazba dogodkov ob polnoletnosti

Z letošnjimi dogodki Gazele napolnjujejo 18 let in vstopajo v polnoletnost. Ta prinaša novo odgovornost in pričakovanja okolja. Če je projekt Gazela v prvih letih naslavljal izziv podjetništva in v središče postavil vrednote rasti, uspeha in širine, sodobno okolje zahteva razumevanje novih dejavnikov uspeha. Med njimi so talenti in sposobnost sodelovanja. Slovenci se po človeškem kapitalu umeščamo v svetovni vrh – po indeksu človeškega kapitala smo na 9. mestu med 130 državami na svetu. Na drugi strani smo po sposobnosti sodelovanja, izmerjeni v globalnem indeksu konkurenčnosti za talente, med desetimi najnižje uvrščenimi državami na svetu.

Sodelovanje v središču

Prav zato so letošnji dogodki projekta Gazela izpostavili sodelovanje. Nominirancem so se na odru pridružili finalisti leta 2017: Alenka Mozetič (Don Don), Marta Kelvišar (Adria Dom), Anton Kisovar (Tehnos), Bogomir Strašek (KLS), Sabina Sobočan (Varis), Andraž Logar (3fs) in Rudi Tomšič (Sitor). Pogled na vodenje so prispevali predstavniki menedžmenta: Aleksander Zalaznik (Danfoss Trata), Saša Mrak (Združenje Manager), Marko Gorjup (TPV), Peter Polanič (Panvita), Andrej Božič (BB Consulting) in dr. Jožica Rejec. V vsaki od šestih regij smo poiskali, kdo so spreminjevalci sveta, kdo nas je navdušil s sodelovanjem. Tako smo spoznavali Zavod 404 ter Mini Maker Faire Ljubljana, FabLab in Razvojni center Novo mesto, Katapult v Trbovljah, Expano Pomurje, dijaško podjetje Tegl'c na Gorenjskem ter inovacijo Glukogen, ki se je rodila v okolju Šolskega centra Postojna.

Slovenija, dežela izjemnih

Z odra regijskih dogodkov projekta Gazela so nas nagovorili izjemniki iz sveta znanosti, tehnologije in športa: dr. Sašo Dolenc, filozof in fizik, ki se ukvarja s popularizacijo znanosti, Laura Unuk, dvakratna mladinska šahovska prvakinja in pri 18 letih šahovska velemojstrica (takšnih dosežkov pri njenih letih ni imel niti Gari Kasparov), Nataša Briški, izmed več kot tisoč kandidatk z vsega sveta izbrana v 12-člansko evroarabsko odpravo, ki je aprila letos dosegla severni pol, inženirki Vita in Vita, milenijska talenta, antropolog dr. Dan Podjed, ZRC SAZU, ki raziskuje, kako lahko antropološka spoznanja prenesemo v izdelke in storitve, uporabne v vsakdanjem življenju, ter Domen Rozman, soustanovitelj v svetu vodilne akrobatske skupine Dunking Devils.

A kljub neprestanemu razvoju in preobrazbi poslanstvo Gazele vztrajno ostaja enako. Več kot tisoč udeležencev – podjetnikov, menedžerjev, mladih, ravnateljev in predstavnikov ministrstev – na dogodkih Gazele vsako leto znova dobi potrditev. Da v Sloveniji cenimo temeljno podjetniško vrednoto, rast.