»Redna vadba spodbuja sproščanje nevrotransmiterjev in hormonov, zato smo bolj pozitivno in storilnostno naravnani ter z večjo motivacijo stremimo k zdravim življenjskim navadam, kar se kaže tudi v tem, da bolj skrbimo za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje,« pojasni profesionalna osebna trenerka Jasna Zagrajšek.

Poudarja, da je prehrana športnika najpomembnejši del njegove regeneracije. Ustrezno časovno in hranilno odmerjanje optimalnih obrokov, tako pred vadbo in po njej, telesu omogoča ugodno počutje med vadbo, regeneracijo, zdravje in možnost napredka (pričakovane rezultate).

»Hrana, ki jo telo potrebuje pred vadbo, mednjo in po njej, močno vpliva na raven energije ves dan ter ima izjemen učinek na nivo treniranosti. Prehrana športnika ne sme preiti v nobeno skrajnost. Niti v pomanjkanje katerega od mikro- in makrohranil niti v prenizek kalorični vnos. Treba je jesti prav vsa živila v normalnih mejah oziroma vse po malem ter poslušati telo, kaj dejansko potrebuje za to, da se dobro počutimo, imamo odlično presnovo in preprečimo stradanje,« poudarja sogovornica.

Športnikom in rekreativcem svetuje, da sami občutijo, katera hrana jim najbolj ustreza, in da ne zaidejo v pasti komercialnega vpliva. Če se odločijo spremeniti svoj prehranjevalni režim, mora biti ta prehod postopen in zmeren, saj damo s tem organizmu dovolj časa, da se prilagodi novi vrsti hrane.

Diete ne pridejo v poštev

Zagrajškova priporoča pisanje lastnega dnevnika prehranjevanja. V tem primeru smo namreč najbolj pozorni na število obrokov ter hranilno in kalorično vrednostjo teh. To nam pomaga ugotoviti, v katerih situacijah posežemo po hrani, tako dobimo vpogled v resnični oziroma lažni apetit.

»Vsekakor menim, da se tako kot počitku ne smemo odreči niti kakšni tortici. Priporočam raznovrstno in zmerno prehranjevanje. O škodljivih, a priljubljenih dietah ne bi izgubljala besed, posebno če želimo doseči kakršen koli rezultat. Naše prehranjevanje mora biti še vedno takšno, da uživamo ob dobri in kakovostni hrani. To je tudi edini recept, da nimamo nobenega pritiska, da se čemu odrekamo. V nasprotnem primeru nas hitro doleti učinek joja in zopet smo na stari poti prehranjevanja, kar pa je za telo le dodaten stres,« dodaja Jasna Zagrajšek.

Poudarja, da ne smemo pozabiti, da organizem med telesno vadbo z znojenjem izgubi veliko vode. »Po vadbi se v mišicah naberejo stranski produkti metabolizma, zato je pred vadbo, mednjo in po njej treba poskrbeti za ustrezno hidracijo telesa. Nezadostno nadomeščanje tekočin lahko pripelje do dehidracije, kar pomeni pomanjkanje vode v telesu. Če smo dehidrirani, nas lahko mučijo glavoboli, zmanjša se mišična moč, čezmerno izčrpavamo zaloge jetrnega glikogena, lahko se pojavijo krči in slabost, na splošno pa se počutimo utrujeni.«

Piti je treba redno ves dan. Če smo aktivni do ene ure, zadostuje voda, če aktivnost traja dlje časa, pa so najučinkovitejši kakovostni izotonični napitki.