Zupanc razrešitve ne priznava. Kot je povedal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, je ta sklep sprejel del članov sveta sindikata, ki so se po prekinitvi sredine seje umaknili na drugo lokacijo ter sami nadaljevali razpravo. »Če me bo razrešila večina članov sveta sindikata, bom to odločitev spoštoval, ne bom pa spoštoval sklepov manjšine, ki se predstavlja za večino,« je poudaril.

Svet Sindikata železničarjev Slovenije namreč šteje 26 članov, po prekinitvi sredine seje pa jih je na drugi lokaciji svojo sejo izvedlo 11, torej manj kot polovica. Na njej so poleg Zupančeve razrešitve med drugim za novega zastopnika sindikata sklenili imenovati Ibra Žilića, o čemer so že obvestili vodstvo Slovenskih železnic, poskrbeli pa tudi za vpis v evidenco pri Ajpesu. Primopredaja naj bi bila v ponedeljek.

Listina, ki je šla s te ločene seje v javnost, ima po Zupančevih besedah vse elemente kaznivih dejanj. Gre za kaznivo dejanje ponareditve listin in zoper osebo, ki jo je poslala v javnost, bo vložena kazenska ovadba, je dodal.

V ozadju spora bi naj bil Berdajs

V ozadju sindikalnega spora je po njegovih besedah Berdajs, ki po opažanjih sindikata deluje po navodilih generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa. »Opravka imamo z ljudmi, ki ne izbirajo sredstev za dosego svojih ciljev. V gostišču Jurman so sedeli za mizo s kolegom iz te hiše Silvom Berdajsom in tam so verjetno dobili ta navodila,« je komentiral Zupanc, ki ga je novica o vpisu novega zastopnika sindikata v evidenco pri Ajpesu močno presenetila. »V ponedeljek ne bomo opravili primopredaje,« je poudaril.

Sindikat železničarjev Slovenije je največji od desetih sindikatov na Slovenskih železnicah z več kot 2400 člani. Zupanc je potrdil, da jih je od začetka sindikalne vojne letos spomladi zapustilo približno 500 članov, a dodal, da so se številni med njimi upokojili ali pa odšli na novo delovno mesto.

»Smo edina neosvojena sindikalna trdnjava s strani posameznikov,« je dejal in dodal, da so vsi ostali sindikati na železnicah združeni v neko neformalno koalicijo, za katere delovanje plačujejo Sindikatu strojevodij Slovenije, ki ga vodi Berdajs.

Pavlič in Berdajs sta vrsto let skupaj obvladovala železničarske sindikate, spomladi pa se je med njima vnel spor. Zaradi spora je svet delavcev Pavliča marca razrešil s položaja delavskega direktorja Slovenskih železnic, nato pa je odstopil tudi z vseh funkcij v Sindikatu železničarjev Slovenije ter pred kratkim podpisal tudi sporazumno odpoved delovnega razmerja.

Zupanc je sicer v sredo tudi sam nadaljeval prekinjeno sejo, navzočih pa je bilo 14 članov sveta. »Sprejeli smo sklep o odmrznitvi stavke,« je povedal. Stavkovne aktivnosti je sindikat zamrznil junija, potem ko je z vodstvom uspel doseči pomemben napredek pri pogajanjih o stavkovnih zahtevah. Med njimi so zahteve, da vodstvo družbe vse zaposlene ne glede na sindikalno pripadnost obravnava enakopravno, zvišanje izhodiščnih plač in sprememba plačnega sistema.