Prvo tekmo Luke Dončića v ligi NBA je spremljala kopica simbolike. Dončićev Dallas se je pomeril z ekipo Phoenix Suns, ki jo vodi nekdanji selektor zlate slovenske reprezentance Igor Kokoškov. Prav tako sta si nasproti stala novinca Deandre Ayton in Luka Dončić, ki sta se potegovala za prvi izbor na naboru. Sonca so se odločila za Aytona, igralca pa bosta vso kariero povezana in podvržena primerjavam.

Srečanje se je začelo bolje za Kokoškova in predvsem Aytona, ki je za osem točk in vodstvo 15:12 potreboval vsega pet minut in pol. Ob prvem Aytonovem zadetku je nad njim osebno napako naredil prav Dončić in mu ponudil priložnost za prosti met. Ayton je ni zapravil. A tudi Dončić ni začel slabo. Za prvi zadetek ekipe je prispeval lepo podajo pod obročem DeAndreju Jordanu, drugega je zadel sam. Tudi kasneje se je večina akcij vrtela okoli njega. Žal pa si je že v osmi minuti priigral drugo osebno napako in moral pri izidu 24:18 v korist Phoenixa začasno na klop. Do tedaj je zbral 6 točk, 2 skoka in 3 asistence.

Ko se je Dončić v drugi četrtini vrnil na parket, je bil zaostanek že 11 točk, čeprav je klop Dallasu vmes že uspela ujeti priključek na 3 točke razlike. V nadaljevanju sta se oba novinca nekoliko ohladila. Ayton je do konca polčasa dosegel zgolj še 2 točki in ga končal pri desetih. Še slabše se je polčas končal za Dončića, ki si je minuto in pol pred iztekom polčasa po ponesrečenem skoku za žogo prislužil tretjo osebno napako in zopet moral na klop. V drugi četrtini je v statistiko vpisal zgolj izgubljeno žogo in osebno napako, v slačilnico pa je Phoenix odšel s prednostjo 56:46. Predvsem po zaslugi bolj učinkovitega meta za 3. Phoenix je izza črte na vsej tekmi zadel 19 metov, medtem ko so telički z razdalje natančno merili zgolj desetkrat.

Luka v drugem polčasu predvsem skakal

Drugi polčas se je začel z obrnjeno situacijo, saj je prvo osebno napako napravil Ayton nad Dončićem, a je ta zgrešil oba prosta meta. V krču so igrali tudi njegovi soigralci, ki so zgrešili več priložnosti za lahke zadetke. Sredi tretje četrtine pa se je ekipa iz Teksasa končno prebudila. Spremenila se jim je govorica telesa in igra je zopet stekla. A slaba igra v obrambi, ki se je vlekla vso tekmo, je bila kriva, da je bil ob vstopu v zadnjo četrtino zaostanek Dallasa deset točk pri izidu 83:73.

Luka se je v tretji četrtini izkazal predvsem s skokom. Zbral jih je 5, skupno že 7. Dodal je še dva koša za skupno 10 točk in eno asistenco, skupno četrto. Hkrati pa je z dvema dodatnima izgubljenima žogama teh imel že skupno 3.

Klop zopet ujela priključek, a Booker je bil prevroč

Dobra igra Dallasove klopi je sredi zadnje četrtine gledalce nagradila z možnostjo zanimive končnice. Visoko vodstvo Phoenixa, ki je vodil vso tekmo, je 7 minut pred koncem skopnelo na vsega 4 točke. Teličkom je v tem obdobju končno stekel met za tri, z atraktivnimi zabijanji pa je izstopal atletski Dwight Powell, ki je bil s 16 točkami na koncu najboljši strelec ekipe. Vendar preobrata ni bilo. Za to je poskrbel izredno razpoloženi Devin Booker, ki je do konca tekme zbral 35 točk (14 v zadnjih 7 minutah) in postal najboljši strelec srečanja. To se je končalo z izidom 121:100.

Dončić je tekmo sklenil z 10 točkami, 8 skoki, 4 asistencami in 4 izgubljenimi žogami. Za težko gostovanje v Phoenixu, proti kateremu je Dallas izgubil že zadnjih šest zaporednih srečanj, debi nikakor ni bil slab, a tudi ne čaroben. Nič za to. Že kmalu bo imel priložnost, da zaigra bolj sproščeno in bolje pazi na osebne napake, ki so ga vrgle iz tira. Do konca sezone je namreč še 81 tekem. Ayton je medtem zbral 18 točk, 10 skokov, 6 asistenc ter blokado in ukradeno žogo.

Dončić: Nisem odigral najboljše tekme

»Ja, bil je zelo poseben dan. Izpolnile so se mi sanje in počutil sem se odlično,« je dejal Dončić, nato pa nadaljeval. »Nisem čutil nobene nervoze, saj sem pod pritiskom velikih tekem že od šestnajstega leta starosti. Nisem odigral najboljše tekme, vem, da lahko pokažem precej več. Pred nami je še 81 tekem in sploh me ne skrbi za ekipo, saj smo igrali slabo, a bili vseeno blizu zmage. Ne preostane nam drugega kot trdo trenirati še naprej,« je povedal Ljubljančan.

S predstavo svojih varovancev je bil razočaran tudi trener Dallasa Rick Carlisle. »Ne smemo si privoščiti takšnih padcev v igri. Nesprejemljivo je, da v prvi in zadnji četrtini skupaj dosežemo le 51 točk. Jasno je, da moramo delati na obrambi,« je dejal.

Dragić učinkovit v Orlandu

S porazom je v sezono vstopil tudi Dragićev Miami. Gogi je bil s 26 točkami najbolj učinkovit igralec svoje ekipe v Orlandu, a je vročica proti magiji vseeno klonila s 104:101. Dragić je na parketu preživel 32 minut in vknjižil še po 4 podaje in skoke ter blokado.

»Čeprav so dobro odprli tekmo, smo povsem razpadli, ko nam je tekmec pobegnil za deset in več točk. Izgubili smo preveč žog, delali nepotrebne napake in nikakor se nismo uspeli pobrati. A časa za analizo ni veliko, saj nas hitro čakajo nove priložnosti. Vemo, kje smo grešili, in upam, da bomo proti Washingtonu te napake popravili,« je dejal Dragić.

Pri Orlandu je bil najbolj razpoložen Aaron Gordon, ki je prav tako dosegel 26 točk in temu dodal še 16 skokov.