Še dolgo časa bo najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene (72. na svetu) razmišljal o zamujeni priložnosti, ki jo je imel v šestnajstini finala turnirja serije masters 250 v Moskvi. Ljubljančan je namreč proti Rikardasu Berankisu (107.) zapravil štiri zaključne žogice za zmago v dveh različnih nizih in treh igrah. Lanski finalist turnirja Kremlin Cup je bil po 162 minutah boljši s 3:6, 7:6 (2), 7:6 (5). Potem ko je bil Bedene v prvem krogu po več kot treh urah boja boljši od Srba Laszla Đereja, se tokratni maraton ni izšel v njegovo korist.

Bedene je imel lepo priložnost, da bi dvoboj zaključil v dveh nizih. Pri vodstvu z 1:0 v nizih in 6:5 v igrah je imel namreč zaključno žogico na tekmečev servis. Ko je Litovec zgrešil prvi servis, je bila statistika na strani Slovenca, ki je dotlej dobil 22 točk od sedemindvajsetih na drugi servis tekmeca. Toda Bedene je točko odigral premalo agresivno, nato pa v nadaljevanju povsem popustil. Berankis je namreč do konca niza, ki ga je dobil v podaljšani igri, dobil vse štiri točke na svoj drugi začetni udarec in krepko popravil statistiko. Poleg tega je Ljubljančan naredil dve neizsiljeni napaki, zato je moral svojo kožo reševati v odločilnem nizu.

Slovenski igralec je imel v tretjem nizu ves čas pobudo ter imel pri 5:3 novi dve zaključni žogici, ki ju je Berankis rešil z dvema odličnima servisoma. Pri vodstvu s 5:4 je imel Bedene novo zaključno žogico, prvo na svoj servis, ki jo je Berankis ubranil z odličnim forehandom, ko je žogica prijela stransko črto. V podaljšani igri je Bedene pri zaostanku z 1:5 prejel opomin, po njem pa se je po rešeni zaključno žogici tekmecu približal na 5:6. Tedaj pa je znova pokazal neodločnost, saj bi moral lepo žogico udariti odločneje, a je v nadaljevanju storil novo neizsiljeno napako ter razočaran končal nastope v Moskvi. Zamudil je preveč priložnosti, da bi ob koncu sezone dosegel odmeven rezultat, ki bi ga lahko približal najboljši svetovni petdeseterici.

Zanimivo je, da sta se 29-letni Bedene in Berankis sploh prvič pomerila v medsebojnem dvoboju. V letošnjem letu je precej uspešnejši Bedene, sicer pa je njuna statistika precej podobna. Izenačen dvoboj v Moskvi pa posledica statistike.

S slabše postavljeno igralko na svetovni lestvici je danes v Luksemburgu izgubila tudi Dalila Jakupović. Slovenko je v drugem krogu s 6:4, 6:0 premagala 24-letna Margarita Gasparjan. Rusinja je v izjemni formi, kar je pred prihodom v Luksemburg dokazala v Linzu, kjer je bila med drugim boljša od olimpijske prvakinje Monice Puig in desete igralke sveta Nizozemke Kiki Bertens. Še en teden prej pa je s petimi posamičnimi zmagami dobila močan turnir v Taškentu.