Najobilnejše poplave od leta 1891 so na severu mesta Carcassone zahtevale več žrtev, poročajo agencije. Televizijske slike kažejo ulice, ki so se ponoči spremenile v besne hudournike, ki so odplavile avtomobile.

Številni potoki in reke so prestopili bregove, potem ko je v nedeljo zvečer na tem območju v pol ure padlo toliko padavin, kot prej v pol leta, je po poročanju agencij dejal tamkajšnji prefekt. V nekaterih občinah je bila voda visoka šest do sedem metrov.

V nekaj urah padla večmesečna količina dežja

Francosko notranje ministrstvo je potrdilo, da je v le nekaj urah padlo toliko dežja, kot povprečno v treh mesecih.

Zaradi poplav so danes v francoskem departmaju Aude zaprte šole in ceste, oblasti pa so pozvale prebivalce, naj ne zapuščajo svojih domov, poroča francoska televizija BFMTV.

Približno tisoč prebivalcev mesta Pezens v dolini Aude so dopoldne preventivno evakuirali zaradi možnosti, da bi popustil jez na reki, je poročala AFP. Navodila za evakuacijo približno 1500 prebivalcev tega mesta, ki leži severozahodno od Carcassona, pa so preklicali, je dejal predstavnik civilne zaščite.

Zjutraj so lokalne oblasti opozorile prebivalcem na obrečnih območjih v mestu Carcassone, naj se zatečejo v višje prostore svojih hiš.

Francoski premier Edouard Philippe je dejal, da je na pomoč lokalnemu prebivalstvu prišlo 350 gasilcev, prav toliko jih je na poti. Mobilizirali so sedem civilnih reševalnih in vojaških helikopterjev, ki pa zaradi izrednih vremenskih razmer do jutra niso mogli vzleteti.

Nenadne močne padavine so ponavljajoči se pojav ob francoski sredozemski obali, še posebej jeseni, ko se topli zrak meša z gorskim celinskim zrakom. Prejšnji teden so na francoski Azurni obali v bližini Saint-Tropeza nalivi in hudourniške poplave odnesli več avtomobilov in zahtevali dve življenji.