Italijanska alpinista, brata Tomas Franchini in Silvestro Franchini, sta zaključila turnejo po najvišjih gorah v Južni Ameriki. Svoj projekt Los Picos 6500 sta pričela skupaj s Francom Nicolinijem spomladi letos in se v zgolj 43 dneh povzpela na 13 južnoameriških gora višjih od 6500 metrov, potem pa se je trojica vrnila v Italijo. Brata sta se nato sredi septembra vrnila v Peru, da bi na svoj seznam vpisala še preostale tri gore, Nicolini pa je ostal doma, kjer v gorski skupini Brenta v Dolomitih vodi delovanje gorske koče Tosa Pedrotti.

Po tem, ko sta štiri dni po prihodu obdelala Huascaran Norte, sta se spopadla s 6617 metrov visoko Yerupajo, ki med vsemi andskimi šesttisočaki slovi kot najbolj tehnična gora. Tudi za brata Franchini vzpon po zahodni steni ni minil brez težav, ustavila sta se nekaj metrov po vrhom gore, s katere so visele grozeče snežne opasti.

»25. septembra, malo po polnoči, sva izplezala iz zahodne stene in dve ogromni snežni gobi s prhkimi opastmi sta naju ločili od najvišje točke Jerupaye. To, kar sva slišala med prečkanjem strmine, nama je povedalo, da gora ne želi, da bi se kdo dotaknil njene najvišje točke… Le malokrat sem se počutil tako živega, osvetljen z luninim sijem, ki sva ga opazovala drug drugemu v očeh, zadovoljna, da sva naredila najbolje, kot sva mogla…« je zapisal Silvestro Franchini na svojem profilu na facebooku. Brat Tomas je za italijanski plezalski spletni portal planetomountain.com povedal, da je bilo vse skupaj čudovito doživetje, v katerem sta tudi resnično doumela resnost gora v perujskih Kordiljerah.