Če ženska opravi umetno prekinitev nosečnosti, je to tako, kot če nekdo najame profesionalnega morilca, da reši njegov problem, je dejal papež Frančišek v svoji današnji redni tedenski avdienci na Trgu svetega Petra v Rimu.

Njegovih besed bodo gotovo veseli najbolj konservativni katoliki, ki aktualnemu poglavarju Rimskokatoliške cerkve očitajo, da premalo govori o tem in drugih vprašanjih, ki so v središču tako imenovanega kulturnega boja oziroma ostrih družbenih polemik, ki se vrtijo okoli vrednot in potekajo v mnogih državah. Vprašanje pravice do splava je namreč predmet velikih razprav v številnih državah, med drugim v ZDA, kjer se ugiba, ali bo vrhovno sodišče v novi, bolj konservativni sestavi to pravico morda ukinilo.

Komentar papeža na temo umetne prekinitve nosečnosti je morda njegov najostrejši doslej. »Kako je lahko dejanje, ki konča nadobudno življenje, nedolžno in nemočno, zdravilno, civilizirano ali sploh človeško?« je dejal Frančišek. »Sprašujem vas: je prav končati človeško življenje, da rešimo problem? To je tako, kot bi najeli profesionalnega morilca, da reši problem.«

Na govor se je ostro odzvala italijanska proticerkvena Zveza ateistov in razumskih agnostikov, ki je papeževe besede označila za izredno nasilne. »Profesionalni morilci so v resnici tisti zdravniki, ki zavračajo izvajanje abortusa pri ženskah, katerih življenje je ogroženo, in tisti, ki izvajajo smrtonosne napade na klinike, kjer se abortus izvaja,« je dejal tiskovni predstavnik zveze.