Vujović je bil v zadnjem času v središču pozornosti kot eden kandidatov za trenerja Veszprema. A je ostal na klopi Železničarja iz Niša, Madžare pa je prevzel 42-letni Španec David Davis, dosedanji selektor Egipta in nekdanji pomočnik rojaka Raula Gonzaleza v Vardarju. »Davis je sprejel pogoje, ki jaz nisem želel – manjšo plačo in pogodbo le do konca sezone. Enkrat sem že bil v Veszpremu, vse smo se dogovorili in si dali roke, a na koncu ni bilo nič. Ko me je nedavno poklical Veszpremov predsednik in mi našteval pogoje, sem mu povedal, da imam jaz svoje pogoje in da nisem jaz tisti, ki se jim ponuja, ampak da oni kličejo mene,« je pojasnil Veselin Vujović, ki je imel še ponudbi nemškega Erlangena in ukrajinskega Zaporožja.

Zdaj je Vujović osredotočen na reprezentanco in uvodni kvalifikacijski tekmi za EP 2020 na Švedskem, v Avstriji in na Norveškem proti Latviji v sredo, 24. oktobra, ob 20.15 v Mariboru, in proti Estoniji v nedeljo, 28. oktobra, ob 18.30 v Talinu. Danes je objavil seznam igralcev, na katerem je spet poskrbel za nekaj presenečenj. Na njem ni standardnih reprezentantov Vida Kavtičnika (Montpellier), Marka Bezjaka (Magdeburg) in Gašperja Marguča (Veszprem), glavni novosti sta povratnik Dean Bombač (Kielce) in debitant Gregor Ocvirk (Vardar), med izbranci ni Staša Skubeta (Vardar), je pa nekaj mladih (Rok Ovniček, Matic Grošelj…).

Kapetan Mačkovšek ali Dolenec

»Kavtičnik in Bezjak igrata v svojih klubih zelo pomembno vlogo in se telesno precej izčrpavata. Reprezentančne obveznosti bi jima prinesle še dodatne napore, zato sem jima namenil odmor. Marguč ima težave s hrbtenico, gre za discus hernio, zato v Veszpremu sploh ne igra. Skube je moj poziv v reprezentanco, ko je še igral za Pick Szeged, zavrnil zaradi družinskih razlogov: da zaradi otrok žena ne zmore vsega sama in da se lahko zaradi številnih klubskih obveznosti le med reprezentančnimi akcijami povsem posveti družini. Takrat sem to sprejel, ob nedavnem pogovoru z njim pa je dejal, da je njegov položaj še vedno enak,« je dejal Vujović, ki je trenutno brez kapetana (Kavtičnik) in njegovega namestnika (Bezjak). V igri za novega začasnega kapetana sta Borut Mačkovšek in Jure Dolenec, na vprašanje, ali bi to lahko bil to tudi Miha Zarabec, pa je v šali odgovoril: »Ne morem imeti kapetana, manjšega od 180 centimetrov.«

Po dvoletni odsotnosti se v reprezentanco vrača Dean Bombač, s katerim sta imela s selektorjem v preteklosti nekaj »komunikacijskih šumov«. Vujović je pojasnil, zakaj se je odločil za Primorca, ki se je po dveh bolj ali manj slabih sezonah v Kielcah vrnil v Pick Szeged: »Zaradi odsotnosti Bezjaka in spremenljive forme mlajših igralcev sem se odločil, da se znova pogovorim z njim in ga pokličem v reprezentanco. A še vedno stojim za tem, da njegova forma po odhodu v Kielce ni bila na ravni za reprezentanta in nosilca igre, zato ga nisem vabil. Vrnitev v Szeged je bila prava odločitev: ima velik igralski rejting, pomembno vlogo v ekipi, veliko minutažo v igri, odlično se je vključil v ekipo… Zato sem mu tudi namenil priložnost za igranje v reprezentanci.«

Jaka Malus v nobeni vlogi

Poleg Zarabca in Bombača je ob odsotnosti Bezjaka priložnost na položaju organizatorja igre dobil Rok Ovniček, med »rezervisti« pa je ostal njegov klubski soigralec Jaka Malus. »Malus je kakovosten igralec, a ga ne morem postaviti niti na položaj levega zunanjega igralca niti na srednjega zunanjega. Niti v klubu nima svojega klasičnega položaja, ampak igra na obeh. V reprezentanci Malus ni levi zunanji, na tem položaju ne more igrati in ne more konkurirati drugim, še posebno ker v obrambi ne igra tako, kot jaz želim in hočem. Kot srednji zunanji ne more igrati, ker njegova kreativnost v igri ni na dovolj visoki ravni. Bojim se, da zato ne bo mogel pokazati svojih sposobnosti in kakovosti. Zato bi mu morali v klubu najti stalni položaj, na katerem bi se razvijal in dokazal,« je ocenil Vujović.