Po izpadu proti Madžarom v dodatnih kvalifikacijah za SP, kar je za Slovenijo, aktualno tretjo reprezentanco sveta neuspeh, je predsednik Franjo Bobinac takoj sporočil svoje stališče o morebitni zamenjavi selektorja: »Veselin Vujović ostaja selektor. Tudi če bi ponudil odstop, ga predsedstvo RZS ne bi sprejelo. Gremo naprej, vrnili se bomo še močnejši in prepričan sem, da bomo nastopili na OI 2020 v Tokiu.« Karizmatični Črnogorec je od svoje selektorske inavguracije leta 2015 odpeljal Slovenijo na štiri zaporedna velika tekmovanja: EP 2016 na Poljskem, OI 2016 v Braziliji, SP 2017 v Franciji in EP 2018 na Hrvaškem. Kontinuiteta tovrstnih nastopov se je končala v sredo v Veszpremu, moška reprezentanca Slovenije pa je v 14. poskusu preboja na SP šestič – po Švedski 1993, Japonski 1997, Egiptu 1999, Hrvaški 2009 in Švedski 2011 – ostala praznih rok. In za zadnje SP, na katerem je pred tem Slovenija manjkala (Švedska 2011), so bili tudi takrat krvniki Madžari, Slovenijo pa je vodil Zvonimir Serdarušić.

Vujovićeva pogodba do 2020

Vujović ima pogodbo z RZS do konca OI 2020 na Japonskem, ki je bil že ob nastopu funkcije tudi njegov glavni tekmovalni cilj, označen kot vrhunec sedanje generacije. A prav neuvrstitev na SP 2019 je še dodatno otežila slovensko pot proti četrtemu olimpijskemu nastopu, kajti že v Nemčiji in na Danskem se bo delila večina vozovnic za olimpijske kvalifikacije za Tokio. Z mundiala 2019 se bo namreč v olimpijske kvalifikacije uvrstilo kar osem reprezentanc (torej vse, ki bodo prilezle do četrtfinala), z EP 2020 (prvič v zgodovini ga bodo skupaj gostile kar tri države: Avstrija, Norveška in Švedska) pa zgolj še najboljši dve, ki mesta v olimpijskih kvalifikacijah do takrat še ne bosta imeli zagotovljenega.

Čeprav so Slovenci v dodatnih kvalifikacijah za SP 2019 dobili najtežjega možnega nasprotnika, so bili v vlogi favorita, a tega na igrišču niso upravičili. »Če spremljate celoten slovenski šport ter športnike in športnice, lahko hitro ugotovite, da se večinoma ne znajo kosati s pritiskom in vlogo favorita. Ko tega pritiska in vloge nimajo na svojih ramenih in v glavah, jim gre precej bolje. A to je očitno v mentaliteti naroda,« ocenjuje Vujović, ki se preveč ukvarja s sodniki, ti pa se mu potem na naslednjih tekmah posredno maščujejo za vse kritike in žalitve na njihov račun. Že pred tedni je napovedal, da Slovenija – tudi če izgubi proti Madžarski – ne bo dobila posebnega povabila (wild card). To se je tudi zgodilo, kajti mednarodna zveza IHF ga je že pred tem dodelila Japonski. Slovenija pač nima takšne sreče (vpliva) kot Norveška, ki jo je Vujovićeva četa izločila v dodatnih kvalifikacijah za SP 2017 v Franciji, vendar so Skandinavci potem dobili posebno povabilo in celo osvojili srebro, Slovenci pa bron.

Dolenec: Cilj kolajna na OI

Slovenci bodo tako po EP 2014 na Danskem izpustili svoje prvo veliko tekmovanje in drugo leto v Nemčiji in na Danskem ne bodo mogli braniti brona z lanskega SP. Levoroki ostrostrelec Jure Dolenec, ki zaradi kroničnih težav s kolenom za sabo nima sanjske uvodne sezone v Barceloni (z njo je podpisal petletno pogodbo), je moral zaradi poškodbe izpustiti letošnje EP na Hrvaškem, zdaj pa bo »pavziral« že na drugem velikem tekmovanju zapored. »Težko se bo sprijazniti s tem in to prežvečiti. Meni se to ni zgodilo prvič, nekaterim mojim reprezentančnim soigralcem pa se je. A vedno smo se po takšnih polomih pobrali in bili še močnejši, ne nazadnje smo lani osvojili bron na SP. Upam in verjamem, da se bomo iz te grenke izkušnje nekaj naučili. V Veszpremu smo dokazali, da spadamo v evropski in svetovni vrh, SP pa smo izgubili v Kopru. Toda zaradi ene slabe tekme še nismo postali slaba reprezentanca. Žal nismo takšna velesila in tako vplivna kot Nemčija ali Norveška, da bi dobili posebno povabilo za SP na račun kakšne 'eksotične' reprezentance. A cilj te generacije je seveda še vedno olimpijska kolajna v Tokiu, toda zdaj bo pot do nje precej težja in trnova.«