Za znanim savdskim novinarjem Džamalom Hašodžijem, od lanskega septembra živečim v Washingtonu, se je vsaka sled izgubila prejšnji torek ob njegovem drugem obisku savdskega konzulata v Carigradu, kjer je urejal dokumente za poroko s turško državljanko Hatice Cengiz. V Riadu so ob njegovem izginotju zagotavljali, da je prostore konzulata zapustil, vanj pa precej nenadejano povabili celo novinarje, da bi dokazali, da ga ne zadržujejo.

Turška policija je po poročanju tiskovnih agencij prek posnetkov nadzornih kamer ugotovila, da Hašodži konzulata ni zapustil, odkrila pa nenavadno dejavnost. Po prvem obisku novinarja, ki je bil v devetdesetih letih dopisnik časnika Saudi Gazette, vodilnega časnika v angleškem jeziku v Džedi, in nato urednik časnika Arab News v Riadu ter Al Vatana, je v Carigrad odpotovala večja skupina Savdijcev z diplomatskimi potnimi listi in ga nato ob izginotju Hašodžija zapustila z večjo količino prtljage ob domnevi, da selijo enega tamkajšnjih diplomatov.

Zaročenka verjame, da je Džamal Hašodži živ

Novica o verjetnem načrtovanem umoru Hašodžija, ki je med drugim od osemdesetih let spremljal dejavnost pozneje zloglasnega Osame bin Ladna in z njim opravil intervju, ko se je bojeval z afganistanskimi uporniki proti ruski okupaciji Afganistana, je zaokrožila po medijih skupaj z napovedjo Riada, da bo turški policiji dovolil pregled konzularnih prostorov. Ali se je to že zgodilo, ni znano, se je pa medtem oglasil turški predsednik Tayyip Erdogan in povedal, da osebno spremlja zadevo, ni pa poskušal ugibati, kaj se je Hašodžiju pripetilo. Njegovo izginotje je sicer prijavila zaročenka, ki ga je čakala pred konzulatom, ko je odšel po zahtevane dokumente. Novinarji so poskušali priti s Cengizovo znova v stik, a je samo prek twitterja sporočila, da nima nobene uradne potrditve navedenih policijskih domnev, ter dodala, da ne verjame, da je bil Džamal Hašodži ubit.

Po nepotrjenih virih policija med drugim poskuša identificirati 15 savdskih državljanov, ki so z dvema letaloma prispeli v Carigrad istega dne, ko je Hašodži drugič obiskal konzulat, prišli na savdsko predstavništvo in ga pozneje zapustili. Izginotje novinarja, ki je v kolumnah za več časnikov, med njimi za Washington Post, kritiziral savdsko politiko do Jemna in Katarja ter prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana, pa je še zaostrilo že tako poslabšane odnose med Ankaro in Riadom zaradi turške podpore Katarju in egiptovskim muslimanskim bratom, ki so za savdske oblasti teroristi.