»Zvezna vlada meni, da za napadom hekerske skupine APT28 skoraj gotovo stoji ruska vojaška obveščevalna služba (GRU),« je danes dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. APT28 je leta 2015 napadla spodnji dom nemškega parlamenta bundestag, lani pa še podatkovno mrežo zvezne vlade.

»Ta ocena temelji na zelo dobrih dejstvih in virih,« je dodal Seibert. "Povsem zaupamo" tudi nizozemski in britanski vladi, ki sta Rusijo napadov obtožili v četrtek, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

»Ostro obsojamo takšne napade na mednarodne organizacije in institucije naših zaveznikov. Rusijo pozivamo k odgovornemu ravnanju in naj se odpove takšnim aktivnostim,« je še povedal tiskovni predstavnik.

Nizozemska je v četrtek sporočila, da so aprila preprečili ruski kibernetski napad na Mednarodno organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu. Velika Britanija in Avstralija sta medtem GRU obtožili, da izvaja kibernetske napade na politične ustanove, poslovneže, medije in športne organizacije po vsem svetu. O napadih je poročala tudi Kanada.

Britanske oblasti so ob tem objavile seznam hekerskih skupin, povezanih z GRU. Med njimi je tudi APT28, ki jo napadov obtožuje Nemčija.

Odgovornost za napade pripisujejo Moskvi, ki je obtožbe označila za »vohunsko manijo«.