Po navedbah nizozemskih oblasti so Rusi parkirali avto, poln elektronske opreme, na parkirišču hotela poleg zgradbe OPCW v Haagu, od koder naj bi poskušali vdreti v računalniški sistem organizacije. OPCW preiskuje napad z živčnim strupom novičok na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, ki se je zgodil marca v britanskem Salisburyju. Kot so danes sporočile nizozemske oblasti, so imeli štirje osumljenci, med katerimi je bil tudi strokovnjak za informacijsko tehnologijo, diplomatske potne liste.

Nizozemski preiskovalci so ugotovili, da je bil prenosni računalnik, ki so ga zasegli osumljencem, v preteklosti uporabljen v Maleziji, Braziliji in Švici. V Maleziji so ga uporabili proti preiskavi sestrelitve letala malezijske družbe Malaysia Airlines nad vzhodno Ukrajino leta 2014, pri čemer je umrlo vseh 298 ljudi na krovu.

Mednarodni preiskovalci so ugotovili, da je raketa, s katero je bilo sestreljeno malezijsko letalo, pripadala ruski vojski.

Nato svari Rusijo

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes zaradi kibernetskega napada na urad Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu posvaril Rusijo, naj prekine nesprejemljive vzorce obnašanja. Nato bo po njegovih besedah v odziv še naprej krepil svojo odvračalno in obrambno držo. Zaveznice so solidarne z nizozemsko in britansko vlado, ki Rusiji očitata, da spodkopava mednarodno pravo in institucije. "Rusija mora prekiniti brezobzirne vzorce obnašanja, vključno z uporabo sile proti sosedam, poskuse vmešavanja v volilne procese in kampanje dezinformiranja," je poudaril Stoltenberg v pisni izjavi.

Nato bo po njegovih besedah v odziv še naprej krepil svojo odvračalno in obrambno držo pri soočanju s hibridnimi grožnjami, tudi na kibernetskem področju.

Moskva očita Zahodu »vohunsko manijo«

Rusija je po razkritju nizozemskih obveščevalcev, da so preprečili ruski kibernetski napad na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW), očitala Zahodu »vohunsko manijo«. »Zahodna vohunska manija se stopnjuje,« je izjavil predstavnik ruskega zunanjega ministrstva.

Tarča tudi Kanada

Svetovna protidopinška agencija (Wada) s sedežem v kanadskem Montrealu je bila leta 2016 tarča kibernetskega napada, za katerega je »zelo verjetno odgovorna ruska vojaška obveščevalna služba« (GRU), je danes sporočila kanadska vlada. Poleg Wade je GRU napadla tudi Kanadski center za etiko v športu, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo kanadsko zunanje ministrstvo.

To je »del širšega vzorca aktivnosti ruskih oblasti, ki niso v okviru primernega obnašanja, predstavljajo neupoštevanje mednarodnega prava in spodkopavajo na pravilih utemeljen mednarodni red«. Vse, ki cenijo ta red, so pozvali k združitvi v njegovi zaščiti. Ob tem so navedli, da se »pridružujejo zaveznikom pri obtožbi škodljivih kibernetskih operacij ruske vojske«.

Po navedbah Wade je ruska hekerska skupina Fancy Bears na podlagi tega napada avgusta 2017 objavila poročila o zdravstvenem stanju športnikov, ki jih hrani agencija. Po informacijah britanskih obveščevalnih virov so objavili poročila o ameriških teniških igralkah Sereni in Venus Williams ter zmagovalcih kolesarske dirke po Franciji, Britancev Chrisa Frooma and Bradleyja Wigginsa.

Wada je sicer septembra ruski protidopinški agenciji (Rusada) vrnila pristojnosti, ki jih ji je odvzela oktobra 2015 zaradi vse bolj razširjene dopinške afere v ruskem športu, ki je razkrila nepravilnosti med olimpijskimi igrami v Sočiju. Ruski športniki tako lahko sodelujejo na največjih mednarodnih tekmovanjih.