Običajno se zrak pri tleh zvečer ohladi, topel zrak pa se pomakne bolj navzgor. Elektrarne na veter pa ga premešajo, tako da se toplejši zrak spusti na tla. Ponekod v ZDA, kjer imajo velike tako imenovane farme elektrarn na veter, kot na primer severu Teksasa, je ponoči temperatura pri tleh tudi za okrog 1,1 stopinje Celzija višja, kot bi bila sicer.

V ZDA trenutno od vetra dobijo 6,3 odstotka vse električne energije, znanstveniki Harvarda pa so se poigrali s zamislijo, kaj bi bilo, če bi elektrarne na veter proizvedle večino energije. Potem bi se naj povprečna temperatura v ZDA dvignila za 0,2 stopinje Celzija.

Zamisel je hipotetična, ker se to v ZDA ne bo zgodilo, pa tudi študija sama priznava, da je učinek elektrarn na veter ne le prostorsko omejen, ampak tudi časovno. Če se rezila turbine ne vrtijo, potem se zrak ne meša in učinka na temperature ni.

Segrevanje ozračja zaradi toplogrednih plinov pa povzroča dvigovanje gladine morij, ekstremne vremenske razmere, taljenje ledu in višanje temperature, ki pa ne mine, ko se turbine nehajo vrteti.