»Nič več ne bom dodatno razlagal in odgovarjal. Ves čas že poudarjam, da sem se le branil. Dajte že to enkrat razumeti. Nanj sem nehal streljati, ko me je nehal napadati, ne pa, ko se je zaskočila pištola,« je pred petčlanskim sodnim senatom, ki mu predseduje Nina Drozdek Draganić, danes že skoraj malo nejevoljno zatrdil Edin Žunić, ki mu tožilstvo ponovno očita poskus uboja Dauta Nezovića. Ne razume namreč, kako tožilstvo še vedno vztraja pri isti obtožnici.

Kaj natančno se je dogajalo februarja 2013 pred prihodom policije na odcep Prežganje ob cesti Besnica–Veliko Trebeljevo, verjetno ne bo nikoli natančno pojasnjeno. Policisti so namreč na tleh našli večkrat ustreljenega Nezovića in Žunića, ki je obnemogel zaradi vbodov z nožem. Preiskava je pokazala, da sta moška rane zadala drug drugemu, s čimer so se strinjali tudi izvedenci, pričevanji obeh vpletenih pa se močno razlikujeta. Žunić trdi, da ga je Nezović izsiljeval za izposojeni denar, ki naj bi mu ga z obrestmi že vrnil. Večkrat podane grožnje naj bi uresničil usodnega večera, ko ga je med vožnjo napadel z nožem, sam pa da se je s pištolo le branil. Nezović je po drugi strani izsiljevanje zanikal, kot tudi navedbe, da je posojeni denar prejel. Žunić naj bi ga napadel prvi in ga v avtu najprej ustrelil v trebuh, potem pa zunaj vozila še nekajkrat.

Vztraja, da je bil žrtev izsiljevanja

Sodišče je takrat odločilo, da je napad začel Nezović in se je Žunić pred nožem v vozilu le branil, ko je iz avta izstopil, pa da trije streli niso bili več nujni (zato prekoračen silobran). Žunić še vedno vztraja, da je bil žrtev izsiljevanja, kot tudi, da je vse strele sprožil v silobranu. Ogroženega se je namreč počutil tudi po izstopu iz avtomobila, pištolo pa da je imel sploh zraven ravno zaradi tega, ker se je Žunića bal.

Višji sodniki so marca 2016 potrdili ugotovitve okrožnih o tem, so pa obema vpletenima znižali kazen. Žuniću za poskus uboja v prekoračenem silobranu in posedovanja pištole na tri leta in pol, Nezoviću pa zaradi povzročitve hude telesne poškodbe na dve in pol, kazen sta oba že odslužila. Vrhovno sodišče je po pritožbi obrambe sodbo le zoper Žunića razveljavilo in zanj razpisalo novo sojenje, ki zdaj poteka kar pred istim sodnim senatom.

Ta bo v sklopu novega sojenja še enkrat zaslišal balističnega in medicinskega izvedenca kot tudi ustreljenega Dauta Nezovića. Poročila in izjave drugih, ki jih imajo na voljo še iz prejšnjega sodnega postopka, pa bodo po strinjanju vseh le prebrali.