Vučić je dodal, da so želeli v Prištini od Beograda izzvati odgovor, ki bi ga lahko izrabili, da demonizirajo Srbijo. Nadaljeval je, da je očitno Priština prepričana, da mednarodni dogovori zanjo niso obvezujoči in da ima pri tem celo podporo svojih zahodnih zaveznikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Zaradi »zavzetja jezera« najvišja stopnja pripravljenosti vojske

Ob tem je v televizijskem nagovoru v soboto pozval kosovske Srbe k zadržanosti, saj je treba nadaljevati dialog o normalizacijo odnosov s Prištino. Ponovno se je zavzel tudi za mir, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Thaci je v soboto obiskal območje akumulacijskega jezera Gazivode s hidroenergetskim kompleksom, ki si ga lastita tako Srbija kot Kosovo. Na obisku so ga spremljali pripadniki specialne enote kosovske policije, kar je Srbija označila kot zavzetje jezera in razglasila najvišjo stopnjo pripravljenosti srbske vojske. Ob koncu obiska so se enote umaknile.

Po besedah Vučića z zvezo Nato velja dogovor, po katerem je lahko posebna enota Rosu na severu Kosova dejavna le ob odobritvi Nata in lokalnih srbskih oblasti. Sicer ni prepričan, ali je Nato operacijo odobril. A srbske oblasti je niso, je zatrdil.

Na terenu številni ostrostrelci

V okviru obiska kosovskega predsednika je bilo na terenu aktivnih od 110 do 130 pripadnikov posebne enote. Po Vučićevi oceni je bilo med njimi tudi več ostrostrelcev.

Vučić je v soboto še dejal, da bo o razmerah na Kosovu spregovoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na obisku v Moskvi. Po poročanju srbskih medijev bo Vučič obiskal Moskvo v torek.

Iz Kforja so sicer v soboto sporočili, da niso bili obveščeni, da bodo specialne sile kosovske policije odšle na sever Kosova.