V Riu de Janeiru slovenski kanuisti niso imeli veliko možnosti za slavje po osvojenem naslovu ekipnih svetovnih podprvakov, kjer so zaostali le za Slovaki, ki so prišli do osme zaporedne zlate kolajne. Danes so se namreč kanuisti in kajakašice pomerili v individualnih kvalifikacijah. Že s prvim nastopom so si polfinalni nastop priveslali kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič ter kajakašica Urša Kragelj.

Najvišje uvrščeni slovenski kanuist je bil Benjamin Savšek, branilec naslova svetovnega prvaka, ki je zasedel sedmo mesto. »Zadovoljen sem z vožnjo. Cilj, da se uvrstim v polfinale, sem izpolnil. Lepo je teklo. Zdaj se bom pripravil na polfinalno vožnjo, ki me čaka v petek. Takrat bo treba pognati še bolj, ker je voda na progi zelo počasna, zato je treba čoln precej spravljati v pogon, kar je težko delo.« Po nastopu je bil z neposredno uvrstitvijo v polfinale zadovoljen tudi Anže Berčič, ki je bil enajsti: »Vesel sem, da sem se s prvo vožnjo uvrstil naprej. Čoln mi je lepo tekel, dobro sem napadal, nič nisem popuščal. V polfinalu si želim še ene takšne vožnje, saj so zelo pomembne, ker so dovolj nadzorovane in hitre.« Kot dvanajsti se je v polfinale brez težav uvrstil tudi Luka Božič: »Včeraj sem še malo tipal teren, čeprav sem šel na polno. Seveda so tukaj vsi najboljši iz letošnje sezone. Cilj je bila uvrstitev med dvajseterico, kar sem izpolnil.« Najhitrejši kanuist v kvalifikacijah je bil večkratni olimpijski prvak, Slovak Michal Martikan, drugi je bil aktualni olimpijski prvak, Francoz Denis Gargaud Chanut, tretji pa Britanec Ryan Westley, letošnji evropski prvak.

Jutri bodo na olimpijski progi v Riu de Janeiru kvalifikacije kajakašev, kjer bodo veslali Žan Jakše, Martin Srabotnik in Peter Kauzer, ter kanuistk, kjer slovenska reprezentanca nima svoje predstavnice.