V jesen ni odeta le narava. V tople jesenske odtenke lahko odenemo tudi balkon, terase ali zgolj malo večjo okensko polico. Potrebujemo le ustrezno posodo, primerno rastlino in nekoliko domišljije.

Poleti cvetje, jeseni pisano listje

Medtem ko nas poleti najbolj zanimajo rastline z bujnimi in barvnimi cvetovi, so jeseni bolj privlačne in opazne rastline z različnimi barvami in oblikami listov. Poznavalcem lepega cvetja pritegnejo pozornost predvsem srčasti in valoviti listi ognjenega dežja (Heuchera). Ti so, odvisno od sorte, zelene, oranžne do temno rdeče ali celo vijoličaste barve. Lep vtis naredijo s kovinskim sijajem tudi široki listi plazečega skrečnika (Ajuga reptans). Tudi ti so različnih barv, od zelene do temno rjave. Še bolj dekorativni so listi zelene hutunije (Houttuynia cordata), ki so srčasti in večbarvni. Z nastopom jeseni se do tedaj prevladujoča zelena barva umakne oranžnordečim odtenkom. Kot so nam svetovali Substralovi strokovnjaki, si pri oblikovanju oblikovanju zasaditve pomagamo s kombinacijo načina in višine rasti, barve in oblike listov, da dosežemo želeni učinek. Med najbolj priljubljenimi grmičastimi rastlinami za jesenske zasaditve sta jesenska vresa (Calluna vulgaris) in vitka resa ali erika (Erica gracilis). Prav tako obstaja veliko trajnic, primernih za jesenske zasaditve v posodah. Krizanteme (Chrysanthemuum grandiflorum), jesenske astre (Aster novae-angliae) in visoka homulica (Sedum telephium) je le nekaj rastlin iz bogate izbire. Tako je čudovita kombinacija jesenske vrese (Callunna vulgaris) in zelene hutunije. Ali pa kombinacija homulice (Sedum) in ognjenega dežja ali hojhere (Heuchera).

Ne pozabimo na okrasne trave

Tudi okrasne trave so hvaležen partner pri kombiniranju zasaditev. Njihova vitka stebla so lep kontrast širokolistnim rastlinam. Poleg tega poskrbijo za poživitev zasaditve, ko se zibljejo v ritmu jesenskega vetrca. V ta namen je zelo priljubljena perjanka (Pennisetum alopecuroides). Od julija do septembra tvori do 10 centimetrov dolge klase z močnimi resami. Vitko in visoko steblo (40–80 centimetrov) se jeseni obarva iz zelene v rahlo rumeno. Tudi rdeča perjanka (Pennisetum setaceum) s škrlatno rdečim steblom je zelo dekorativna.

Pozorni pri zasaditvah

Preden se lotimo zasaditve, izberemo rastline, ki jih želimo imeti v posodah. Racionalno ocenimo prostor v posodah, saj tudi tu velja pravilo več je manj. S pregosto zasaditvijo z veliko rastlinami ne dosežemo želenega učinka, ker je nepregledna in največkrat skrije, kar bi radi pokazali. Bolje je, da izberemo manj različnih rastlin, ki jih lahko po posodi razporedimo na različne načine. Vedno pa izberemo liho število rastlin, da zasaditev ni preveč monotona. Sogovorniki pri Substralu so prav tako svetovali, da v posodo zasadimo rastline, ki ne zrastejo enako visoko, da ustvarimo zanimivo kuliso. Visoko rastočo rastlino, ki vleče pogled nase, kombiniramo z nižje rastočo. »Ko smo izbrali kombinacijo rastlin, lahko začnemo saditi. Priporočamo vam, da pri sajenju uporabite zemljo za balkonske rastline brez dodane šote Substral Naturen. Pri izbiri posode morate biti pazljivi, upoštevati morate, da prihajajo nizke temperature in da mora biti posoda odporna proti zmrzali,« so povedali. Večina jesenskih trajnic namreč ni občutljiva za mraz in so prezimno trdne, tako da jim tudi daljša hladna obdobja ne pridejo do živega.