Morda vaš dom že krasi jesenska dekoracija, v kateri se zraven zimsko trdnih rastlin najdeta tudi kakšna krizantema ali mačeha. Ko ju bo mraz uničil, lahko prazna mesta zapolnite na različne načine. Dokupite lahko prezimne rastline in jih nadomestite ali dopolnite prazna mesta z vrtnim dekorjem jesenske tematike ali pa celo z novoletnim in pozneje s spomladanskim.

Različne velikosti, a ujemajoče se barve

jesenska_zasaditev1.jpg

Lahko pa na prazna mesta posadimo nekaj spomladanskih čebulic, ki nas bodo razveseljevale prej kot tiste na vrtu, ker ob hiši le ni tako zelo mrzlo kot na prostem. Izberite različne velikosti in barve, vendar bodite pozorni na to, da se bodo barve ujemale z drugimi rastlinami.

Nekatere rastline imajo cvetove, plodove ali zanimivo obarvane liste. Takšnim rastlinam namenimo posebno pozornost pri izbiri sosednjih rastlin za zasaditev jesenskega nasada. Predvsem bodite pozorni na to, katere barve izberete.

Kaj posaditi skupaj?

jesenska_zasaditev2.jpg

Če vam je sajenje v veselje in imate doma že primerne posode ali korita, je morda najboljša ideja, da si različne možnosti zasaditve ogledate v vrtnih centrih. Pri tem upoštevajte naslednja pravila oblikovanja:

- Imeti moramo rastline različnih višin, ki so v sorazmerju z velikostjo posode. Posoda pogosto igra pomembno vlogo, saj te rastline ne rastejo tako hitro in močno kot poletne rastline, zato je posoda tudi del dekoracije, ki se mora podati k hiši.
- Izbiramo različne rastline po obliki rasti in obliki listov (veliki in drobni listi se morajo menjavati v istem nasadu).
- Najdemo eno ali dve rastlini, ki imata povešajočo rast, da optično povežeta nasad in podlago, kjer posoda stoji, sicer imamo občutek, da vse skupaj stoji v zraku.
- Nekatere rastline imajo cvetove, plodove ali zanimivo obarvane liste. Vsaka barva v kombinaciji šteje, zato bodite pozorni na to, katere barve izberete. Naj vam bodo slike navdih za ustvarjanje.
- Če rastline zasajate sami, poskrbite zlasti za rese in azaleje, da bodo imele kisel substrat, kajti tako bodo lepše veliko dlje, kot če jim boste namenili enak substrat kot vsem drugim rastlinam.

Lepe vso zimo do pomladi

jesenska_zasaditev3.jpg

Če čas ni vaš zaveznik, je najlažje, da si izberete med že pripravljenimi nasadi, kjer je poskrbljeno za vse potrebno, da bodo nasadi ostali lepi čim dlje, vsekakor pa do pomladi. Kar precej rastlin je takih, da bodo preživele tudi naslednje poletje, zato je dobro, če imate prostor, kamor jih v poletnih dneh umaknete, primerno oskrbujete in jeseni ponovno posadite z nekaj novimi rastlinami.

Negujte pa tudi druge rastline, jih zalivajte, skromno dognojujte in morda dodajte substrat ter obrezujte, da ostanejo gosto rastoče in kompaktne.