Olimpijska prvakinja Tina Trstenjak je na svetovnem prvenstvu v Bakuju osvojila 13. kolajno za slovenski judo in že svojo četrto zaporedno na tovrstnih tekmovanjih. V kategoriji do 63 kilogramov je v boju za bron s končnim prijemom premagala Kubanko Maylin del Toro Carvalhos. V velikem finalu je Francozinja Clarisse Abgenenou še enkrat več dokazala, da je najboljša na svetu in v podaljšku z iponom ugnala Japonko Miku Taširo. Drugo bronasto kolajno je osvojila Nizozemka Juul Franssen.

Tekmica za kolajno Maylin del Toro Carvalhos, ki je dopoldne izločila že Andrejo Leški, je bila nevarna tudi za Trstenjakovo. Edini medsebojni dvoboj letos 24. februarja v Düsseldorfu je takrat dobila aktualna panameriška prvakinja. Tokrat se je dvoboj sicer razvijal drugače in minuto in 45 sekund pred koncem je bila Kubanka prisiljena, da se odpre, saj je prejela že drugi opomin in grozila ji je diskvalifikacija. V zadnji minuti je drugačen način borbe kaznovala 24-letna Slovenka, v parterju stisnila tekmico v končni prijem in ga držala potrebnih 20 sekund.

»Vedela sem, da je fizično močna, poznam jo tudi s priprav in s trenerjem sva pripravila posebno taktiko. Skušala sem uničiti njen slog borbe in na srečo se je izšlo,« je razkrila taktiko Tina Trstenjak. Najtežji dvoboj je imela Trstenjakova v polfinalu proti Japonki Miku Taširo. Ta je ena najneugodnejših tekmovalk za štajersko borko. Slovenska olimpijska in nekdaj tudi svetovna prvakinja prav Taširove še nikoli v karieri ni premagala, nasprotnica pa je razmerje zmag in porazov zvišala že na 6:0. Tokrat je bil v izenačenem dvoboju odločilen vazari minuto in 45 sekund pred koncem, 24-letna Taširova pa je nato pokazala vse svoje izkušnje in prednost obdržala do konca. Po porazu se je bilo seveda težko pripraviti na boj za bron. »Japonci so zelo dobri 'tehničarji' in izkoristijo vsak napačen korak. To se je potrdilo tudi v moji borbi. Stopila sem narobe in takrat me je vrgla. Vse do tega sem dobro kontrolirala borbo in tudi Japonka ni pokazala kaj posebnega. Tudi moja borba ni bila slaba,« je poraz v polfinalu komentirala Trstenjakova.

Celjanka je suvereno opravila z dopoldanskim delom. Po prostem uvodnem krogu je ugnala Britanko Amy Livesey. To je tekmovalka Sankakuja v zadnjih treh letih premagala vsakič po enkrat, danes pa razmerje zmag in porazov povišala na 4:0. Predčasno sta morali nato s tatamija Španka Isabel Puche po metu in Avstrijka Kathrin Unterwuzacher po končnem prijemu v parterju.