Ana Velenšek, ki se nekako še vedno vrača po poškodbi v olimpijski sezoni 2016, ki jo je nagradila z olimpijskim bronom, je z uvodom v olimpijske kvalifikacije za Tokio 2020 v Zagrebu dokazala, da bo tudi v Deželi vzhajajočega sonca nanjo moč računati. V najtežji ženski kategoriji, kamor je prestopila po igrah, se je tokrat v hrvaški prestolnici suvereno prebila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Pot do borbe za zlato je bila za 27-letno borko Sankakuja izjemno težka. Najprej sta ena za drugo padli Nemka Carolin Weiss in Larisa Ćerić iz BiH, ki sta lani osvojili bron na evropskem prvenstvu, nato še lanska evropska prvakinja Belorusinja Marina Sluckaja. Finalna nasprotnica je bila nosilka 19 zlatih odličij z afriških prvenstev in afriških iger Tunizijka Nihel Šejk Ruhu.

Velenškova je dokazala, da v najtežji ženski kategoriji kilogrami niso odločilni. Pomanjkanje teže je v dvoboju s Tunizijko nadomestila s hitrostjo in gibljivostjo. Tekmico je utrudila do te mere, da je v zadnji minuti izvedla tehniko, v kateri je tekmici ujela roko v položaj za lomljenje in slednja se je bila prisiljena predati.

Slovenski uspeh dopolnila Apotekarjeva

Izreden dan je tudi za 20-letno Klaro Apotekar v kategoriji do 70 kg. Varovanka Marjana Fabjana je na poti do finala in enega največjih uspehov v karieri ugnala Brazilko Nathalio Parisoto, Rusinjo Anastasijo Dmitijevo in Hrvatico Karlo Prodan. Poslastica je sledila v polfinalu, kjer je Apotekarjeva po podaljšku ugnala še Francozinjo Audrey Tcheumeo, srebrno z olimpijskih iger v Riu 2016 in bronasto iz Londona 2012.

V finalu je bila tekmica celjske borke aktualna evropska prvakinja Francozinja Madeleine Malonga, ki je finale zaključila z iponom nekje po polovici borbe. Malonga je tako v tretjem medsebojnem dvoboju še tretjič premagala Apoetkarjevo.

V moški konkurenci so na enem najmočnejših tekmovanj letos v Evropi David Kukovica v kategoriji do 90 kg ter Enej Marinič in Vito Dragić v kategoriji nad 100 kg izgubili uvodne borbe. Judoiste čez 14 dni čaka VN Madžarske v Budimpešti, ki bo za večino tudi generalka za septembrsko evropsko prvenstvo v Azerbajdžanu.