Ko je tako panda v kitajskem raziskovalnem centu Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding skotila dva mladička, so oskrbniki kaj kmalu po tem, ko sta pokukala na svet, enega odstranili. Tako so prelisičili mamo pando da ima samo enega mladička.

Oba mladička so tako pred mamo menjavali do desetkrat na dan, da bi ohranili nastalo »iluzijo«. Tistega, ki ga za določen čas od matere odstranijo, oskrbniki premaknejo v inkubator, hranijo pa ga z mlečno formulo.

Mamo pando podkupijo z medom

Skoraj polovica vseh pandjih mladičkov, je v osnovi dvojčkov, a je izjemno redko, če preživita oba, saj mama panda po večini enega zavrne. Razlog, ki tiči za tem, je nezadostna količina mleka in energije, da bi pozornost posvetila obema. Pande se prehranjujejo predvsem z bambusom, ki ima zelo nizko hranljivo vrednost, zato morajo tudi mame, ki imajo mladičke, paziti na svoje preživetje.

Da bi oskrbovalci mladička lahko neopazno odvzeli materi in ji nastavili drugega, jo zamotijo s skledo medu, zmešanega z vodo. Tako mami ne povzročilo preveč stresa, proces pa ponovijo nekajkrat, dokler jim ob odvzemu mladička popolnoma ne zaupa.

Omenjena metoda omogoča 100-odstotno možnost preživetja obeh mladičkov, kar je v primerjavi z letom 1990, ko je bila v tem kitajskem raziskovalnem centru le 30-odstotna, velik napredek.