V centru za proučevanje pand v kitajskem Chengduju, kjer sicer živi več kot 150 teh medvedov, so se črni kolobarji okoli oči pri kar dvanajstih pandah obarvali v belo, poroča kitajski časnik China Daily. Okoli oči imajo tudi razjede, poleg tega pa jim odpada dlaka, je za kitajski dnevnik pojasnil oftalmolog Luo Qinglin, ki je pande pregledal.

Luo je začel simptome dvanajstih pand, ki so trenutno v karanteni, v sodelovanju z dermatologom Ranom Yupingom preučevati januarja letos, a jima zaenkrat še ni uspelo ugotoviti vzroka. Znanstveniki so doslej že izključili encefalitis, bolezen, pri kateri pri ljudeh izpadajo lasje, obenem pa se pobelijo. V izjavi za javnost so strokovnjaki januarja sporočili, da so pande okužene s pršicami, zaradi katerih so te živali v preteklosti že izgubljale dlako. A ko se pande niso odzivale na predpisana zdravila, so ugotovili, da morda vendarle za bolezen niso krivi ti zajedavci.

Kolobarji so sicer ena bolj prepoznavnih značilnosti teh ogromnih medvedov, služili pa naj bi jim za prepoznavanje eden drugega.