Drugo regijsko gazelo od šestih bo danes dala dolenjsko-posavska regija, kjer sta v 17 letih izborov ostali dve zlati gazeli – leta 2010 je postala to Krka, šest let prej pa podjetje Keko Varicon. Danes bo tako jasno, katero podjetje bo kot regijska gazela nasledilo Adria Dom, ki je bil za regijsko gazelo prepoznan lani.

Priznanje kot referenca in točka zaupanja

»Priznanja, ki so potrditev tega, da spreminjamo slovensko podjetniško in tudi siceršnje gospodarsko ter družbeno okolje na bolje, so dragocena. So referenca in točka zaupanja, ko gre za velike, mednarodne razpise naših kupcev, v notranjem okolju pa pomenijo predvsem priznanje in ponos za ekipo pri razvoju podjetja, kar je pomembno z vidika zavzetosti zaposlenih in siceršnje zdrave notranje klime v podjetju. Iz izkušenj danes vemo, da je priznanje Gazela cenjeno ne le v lokalnem okolju in med zaposlenimi, temveč odmev nagrade seže v vse slovenske regije,« razmišlja Tanja Skaza, direktorica Plastike Skaza, zlate gazele 2014.

»Verjamem, da prav pregled poslovanja potrjuje, da smo podjetja, ki smo bila finalisti ali prejemniki najbolj prestižnega priznanja zlata gazela, praviloma danes večja in uspešnejša kot takrat, ko smo prejeli priznanje. Zato pozdravljamo vsa prizadevanja, ki s strokovnimi usmeritvami in jasnimi kriteriji pomagajo gospodarstvu k uspešnosti. Dnevnikova Gazela je v teh letih postala že pravo gibanje in mnoga podjetja to priznanje uvrščajo v letni poslovni načrt referenčnih ciljev. Tudi zaradi Gazel imamo danes v Sloveniji več odličnih in uspešnih podjetij, kar je gotovo temeljni cilj izbora,« poudarja Tanja Skaza.

Najbolj poskočna med šestimi regijami

To potrjujejo tudi podatki gospodarskih gibanj za dolenjsko-posavsko regijo. Stoterica najhitreje rastočih podjetij po indeksu rasti prodaje med letoma 2012 in 2017 je namreč za 74 odstotkov izboljšala rast prodaje, regija pa za 37 odstotkov, kar je daleč največ od vseh šestih regij. Najboljša stoterica je v tem času ustvarila 2856 novih delovnih mest, kar predstavlja 43-odstotno rast, regijsko gospodarstvo pa 5637, kar pomeni 14-odstotno rast.

Izbor Gazela pa je v 18 letih prerasel v gibanje, ki nosi s seboj novo odgovornost projekta – za svoje poslanstvo si je namreč izbral spodbujanje rasti. Kajti prav v spodbujanju inovativnosti, ne le posameznikov, temveč okolja, so vzvodi rasti. To je videti tudi v letošnjem povsem spremenjenem konceptu regijskih prireditev. Za navdih bo poskrbela Laura Unuk, svetovna šahovska prvakinja, kot primer sodelovanja, ki navdušuje, pa bodo udeleženci spoznali FabLab, okolje za inoviranje, katerega dela bodo slikovito orisali predstavniki Razvojnega centra Novo mesto. Nominirancem za regijsko gazelo se bosta tokrat na odru pridružila Marta Kelvišar, direktorica Adria Doma, ki bo delila svojo izkušnjo leta, o rasti v velikem podjetju pa bo razmišljal Marko Gorjup, direktor in predsednik poslovanja TPV.