Delavci v rudniku zlata v bližini mesta Dawson City v kanadski pokrajini Jukon so na najdbo naleteli že leta 2016. Oba primerka sta bila odtlej v rokah paleontologov in drugih znanstvenikov, ki so javnost te dni obvestili o svojih ugotovitvah. »Gre za enega najstarejših primerov povsem ohranjenega tkiva na svetu,« je o najdbi za kanadsko tiskovno agencijo povedal paleontolog Grant Zazula.

Gre za »spektakularno najdbo«

»Volk je prečudovit; ima majcene šape in drobcen rep ter privzdignjeno zgornjo ustnico, pod katero so vidni zobje,« je volčjega mladiča opisal Zazula, ki najdbo opisuje kot spektakularno. »Najdbe ledenodobnih kosti niso redkost, toda najdba povsem ohranjenega trupla je nekaj povsem drugega,« se strinja paleontologinja Elsa Panciroli z univerze v Edinburghu, ki je za Guardian še dejala, da gre za najdbo, ki ponuja »izvrsten vpogled v svet ledene dobe«.

Druga najdba, severni jelen, je nekoliko slabše ohranjena. Gre namreč za torzo z glavo in sprednjimi okončinami. Obe izredno pomembni najdbi sta za zdaj na ogled v muzeju v Dawson Cityju, sčasoma pa ju bodo najverjetneje prestavili v muzej v Ottawi.

Najdbi sta pomembni zato, ker bosta znanstvenikom pomagali razumeti, kakšno je bilo živalsko življenje v tem delu Kanade pred 50.000 leti. Številne živali, ki so pred davnimi časi naseljevale širše območje pokrajine Jukan, denimo mamuti in nekatere vrste kamel, so medtem že izumrle.