Projekt v okviru pobude »Inovativne pobude v mestih« sofinancira evropski sklad za regionalni razvoj. Druge aktivnosti, ki jih v Odseku za prehrambeno kemijo izvajajo v okviru projekta, bodo predstavili na festivalu uporabe invazivnih tujerodnih rastlin, ki bo potekal 10. oktobra v Ljubljani.

Priprava jedi na kuharskih delavnicah

Na brezplačnih kulinaričnih delavnicah bodo udeležencem prikazali možnost uporabe mirabolane (Prunus cerasifera) in topinamburja ali laške repe (Helianthus tuberosus) za pripravo različnih jedi. Delavnice vodi Marjeta Cevc, predavateljica za področje kuharstva na Višji strokovni šoli Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, ki bo predstavila recepte in prikazala pripravo različnih jedi iz mirabolane in topinamburja. Prva, demonstracijska delavnica, je bila 14. septembra, naslednji dve, kuharski, pa bosta potekali v soboto, 22. septembra, od 9. do 13.30 ure in v torek, 25. septembra, od 16. do 20.30. Na kuharskih delavnicah bodo udeleženci lahko sami sodelovali pri pripravi jedi in jih tudi degustirali. Prijave sprejemajo od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro na telefonsko številko (01) 306 46 79 in na e-naslov kulinaricne-delavnice@ljubljana.si. Zbiranje prijav se zaključi dva dni pred izvedbo delavnice oziroma ob zapolnitvi prostih mest po vrstnem redu prijav.

Zmagovalni recept bo predstavljen na festivalu

Namen natečaja za najbolj izvirno jed iz topinamburja in mirabolane pa je k sodelovanju privabiti kulinarične navdušence, ki bodo ustvarili jed (predjed, glavna jed, sladica) iz gomoljev topinamburja ali laške repe (Helianthus tuberosus) in/ali plodov mirabolane (Prunus cerasifera). Druge sestavine lahko izberejo po lastni presoji. Zapišite recept in ga s fotografijami jedi ter s svojimi osebnimi podatki (ime, priimek, kraj) in podpisanim soglasjem o pridobivanju osebnih podatkov pošljite na elektronski naslov natecaj-jed@ljubljana.si ali na naslov Odsek za prehrambeno kemijo, Kemijski inštitut, Hajdrihova 19, 1000 Ljubljana, in sicer v zaprti ovojnici z oznako »ne odpiraj – natečaj najbolj inovativna jed iz topinamburja in mirabolane«. Zbiranje receptov se bo zaključilo 30. septembra. Strokovna komisija bo izmed vseh prispelih receptov izbrala najbolj inovativno jed. Zmagovalni recept bo predstavljen na festivalu uporabe invazivnih tujerodnih rastlin, kjer bo avtor recepta prejel plaketo.