»Danes smo odprli novo poglavje v zgodovini,« je na otvoritveni slovesnosti, ki se je je udeležilo okoli 50 ljudi, povedal južnokorejski minister za združitev Cho Myoung Gyon. Urad je označil za »nov simbol miru, ki sta ga skupaj ustvarila Sever in Jug«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V štirinadstropni zgradbi bodo ločene severnokorejske in južnokorejske pisarne ter skupna konferenčna soba. Južnokorejsko ministrstvo je sporočilo, da bo urad postal »stalen kanal za posvetovanje in komuniciranje«. Vsaka država bo tam imela po 20 zaposlenih, ki jih bosta vodila namestnika ministrov. Kritiki se ob tem sprašujejo, ali dobava materiala za gradnjo predstavlja kršitev sankcij proti Pjongjangu zaradi njegovega jedrskega in raketnega programa.

Urad sta državi odprli nekaj dni pred tretjim vrhom obeh Korej. Južnokorejski predsednik Moon Jae In bo namreč v torek začel tridnevni obisk v severnokorejski prestolnici pri severnokorejskem voditelju Kim Jong Unu.

Voditelja sta se aprila na prvem vrhu v obmejnem kraju Panmunjom zavezala k jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, vendar doslej še niso sledili konkretni ukrepi. Kim in Moon sta se v Panmunjomu nato srečala še maja letos. Kim je dogovor o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka podpisal tudi na junijskem vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Dogovor sicer ne vključuje časovnice, podrobnega načrta in mehanizmov za preveritev procesa razorožitve.