Dva meseca po osvojitvi srebrne kolajne na svetovnem prvenstvu v Rusiji je hrvaška nogometna reprezentanca na premieri lige narodov doživela bolečo streznitev. Prenovljena španska vrsta z novim selektorjem Luisom Enriquejem je s šestimi zadetki do vrha napolnila hrvaško mrežo in ji na stadionu Elcheja v Alicanteju prizadejala najhujši poraz v zgodovini. »Nedopustno je, da tako poceni zapravljamo ugled,« pravi ideolog hrvaške igre in prvi kandidat za osvojitev zlate žoge Luka Modrić.

V hrvaški slačilnici zavladala tišina

Hrvaška se proti Španiji ni predstavila s šampionsko postavo iz Rusije. Po koncu mundiala so reprezentančno kariero sklenili vratar Danijel Subašić, branilec Vedran Čorluka in napadalec Mario Mandžukić, zaradi težav z zdravjem so manjkali Ante Rebić, Dejan Lovren, Ivan Strinić in Andrej Kramarič. Potem ko so kockasti pri izidu 0:0 zapravili tri zrele priložnosti za vodstvo, se je začel hrvaški potop. Svetovni podprvaki so bili tekmovalno, psihično in čustveno preveč izpraznjeni, da bi se izognili katastrofi, o kateri so se na široko razpisali tudi svetovni mediji. »Hrvaška niti približno ni delovala kot moštvo, ki jo je na svetovnem prvenstvu bodril ves svet. Kovačić, Modrić in Rakitić so se izgubili na igrišču,« so zapisali v madridskem časopisu Marca.

Hrvaški selektor Zlatko Dalić ni bil tako pragmatičen, da bi se na vrhuncu reprezentančne zgodbe poslovil po koncu svetovnega prvenstva. Medenih tednov na hrvaški klopi je tudi zanj po španski blamaži nepreklicno konec. »Igrali smo dvajset minut, nato pa razpadli. V naši igri ni nič delovalo. To je najhujša noč v moji trenerski karieri. Grozno je izgubiti z 0:6. Brž ko smo začeli pametovati, smo dobili klofuto. Nismo bili agresivni, vsak je igral zase. Po svetovnem prvenstvu smo se v celoti izpraznili. Bal sem se, da se nam bo zgodil razpad sistema, a to mora biti dobra šola za naprej. Sklonili smo glave in izgubili samozavest,« je analiziral razočarani Zlatko Dalić.

Po tekmi se je večina poklapanih hrvaških reprezentantov izognila odgovorom na novinarska vprašanja. V slačilnici je zavladala tišina. »Nič si nismo imeli povedati med seboj. Španija nam je skrila žogo, a sem prepričan, da se bomo pobrali,« je dejal Josip Pivarić, medtem ko je kapetan Luka Modrić podčrtal, da se bo morala Hrvaška kmalu pobrati po španski zaušnici. »Najlažje je kritizirati in govoriti, da ni nič delovalo. Sam tega ne želim. Iz poraza se moramo veliko naučiti in popraviti napake.« Hrvaška bo ligo narodov nadaljevala čez mesec dni, ko bo na praznem reškem stadionu Rujevica gostila Anglijo, ki jo je po hudem boju izločila v polfinalu svetovnega prvenstva.

Enrique igra tako kot z Barcelono

Spektakularen večer ob visoki zmagi je doživel španski selektor Luis Enrique. Njegovo ustoličenje je španska javnost pospremila z obilo dvomov, Enrique pa je odgovoril z zmago proti Angliji na Wembleyju in točo zadetkov proti Hrvaški. »Stisnili smo močno reprezentanco, ki ima na sredini igrišča Modrića in Rakitića, kar ni preprosto,« je povedal Luis Enrique, ki ostaja zagovornik sistema 4-3-3 z veliko posestjo žoge, s katerim je pri Barceloni osvojil trojček najpomembnejših lovorik v eni sezoni. »Če odigramo tako vrhunsko tekmo, nas težko kdor koli zaustavi,« je pristavil Enrique in priznal, da se je počutil nelagodno, ko so mu navijači skandirali ob visoki zmagi.

Prenovljena Španija bi se lahko kmalu vrnila v svetovni vrh. Pred desetimi leti je z močnim pridihom igralcev iz Barcelone zaslovela s serijskim osvajanjem naslovov na velikih tekmovanjih, po menjavi generacije pa v ospredje španske reprezentance prihajajo nogometaši Reala iz Madrida. Spomnimo, da je Španija na letošnjem svetovnem prvenstvu doživela pogrom v osmini finala. Po streljanju enajstmetrovk je izpadla proti Rusiji, izbrano vrsto pa je tik pred začetkom mundiala pretresla zamenjava selektorja. »Proti Hrvaški smo odigrali najboljšo tekmo v zadnjih šestih ali sedmih letih. Verjamem, da bomo kmalu postali reprezentanca, ki bo prevladovala v svetovnem merilu. Igralci smo se po petem in šestem golu debelo gledali med seboj. Nismo mogli verjeti, da smo tako močno premagali Hrvaško,« je komentiral španski branilec Cesar Azpilicueta.